ANSVAR: De må bevise at de driver sosialt ansvarlig og stiller spørsmål om konkurrentene i andre deler av verden gjør det samme – fra venstre Per Erik Raasok, Sture Ombler og Roberto Cimberio.
ANSVAR: De må bevise at de driver sosialt ansvarlig og stiller spørsmål om konkurrentene i andre deler av verden gjør det samme – fra venstre Per Erik Raasok, Sture Ombler og Roberto Cimberio.

SANITÆR

Kritiserer kopiprodukter

SAN MAURIZIO D’OPAGLIO: Ingenting kommer fra Kina – det var forklaringen på at det gikk bra å levere gjennom de verste covid-problemene. Nå spør Cimberio om du tenker på etikk og arbeidsmiljø bak produktene som du monterer.

Published

– Hvis vi skal snakke om miljø, så må vi også tenke på hvilket miljø varene er produsert i. Vi har sertifiseringer. Er det på samme måten hvis produktene kommer fra Østen? spør Per Erik Raasok.

Kopieres

Den norske Cimberio-sjefen innrømmer at han blir frustrert og lei seg mange ganger fordi produktene hans blir sendt til Kina og kopiert.

– Jeg har ikke sett et nytt produkt komme fra en grossist, sier han og snakker heller pent om rørleggeren.

– Det er rørleggeren det er viktig å være lydhør mot. Det er de som faktisk er der ute, sier han og får støtte av styreleder Sture Ombler. – Vi er veldig stolte av det vi gjør og hva vi legger inn for å fremme bransjen, sier Ombler.

Sosial sertifisering

På hovedkontoret er sertifiseringene også noe av det første som konsernsjef Roberto Cimberio trekker frem:

– Vi er de eneste i verden som har fem sertifiseringer på produksjonsprosessen, sier han.

Han ramser opp internasjonale standarder for kvalitetsledelse, miljøledelse, arbeidsmiljø, energiledelse og etikk. Da han begynte i familiebedriften for 36 år siden, var den første oppgaven hans å sørge for Iso 9001-sertifisering.

– Det er enkelt for oss å ta sosialt ansvar og ikke diskriminere, å støtte retten til å organisere seg, å trygge de ansatte, men også verdikjeden. I Østen har de alvorlige problemer og kan ikke garantere dette. Forsyningskjeden vår er helt italiensk. Det var derfor vi ikke hadde leveringsproblemer i det hele tatt under covid, sier Cimberio.

Sporbart fra 1927

Han er tredje generasjon i en bedrift som begynte tidlig med moderne ting som for eksempel sporbarhet. Bestefar og gründer Giacomo Cimberio satte navnet sitt på ventilene som han produserte – han var stolt av produktene sine.

– Dette er den største regionen i den vestlige verden for messingprodukter. 13.500 mennesker arbeider med å lage kraner og ventiler, sier Roberto Cimberio. Kontoret og fabrikken ligger nord for Milano og Torino, ikke mange milene unna grensen til Sveits.

Opplæring sammen

Der er det også vanskelig å rekruttere. Nå har han fått med seg konkurrentene på å samarbeide om opplæring. Nye ansatte fra andre land kan komme til Italia og få hjelp med både opplæring, jobb og bolig.

– Vi prøver å unngå at nye landsmenn flytter inn i ghettoer og bruker mer enn en generasjon før de blir en del av samfunnet. Endelig klarer konkurrenter som tidligere ikke ville snakke med hverandre, å arbeide sammen for et felles mål. Gjør vi ikke dette, så kan vi ikke produsere lenger, sier Roberto Cimberio.

Powered by Labrador CMS