Kari Øgle Kjensberg, Administrerende direktør i Comfort.

Kvinnelige rørpionérer

I rørleggerkjeden Comfort utgjør kvinnelige rørleggere rundt 1 prosent av arbeidsstokken. Nå øker de fra 12 til 15 kvinnelige rørleggere, og ansetter Stine M. Simones, Michelle Hansen, og Helene Brekke som lærlinger.

Published

– Det er en sped, men viktig begynnelse, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden i en pressemelding.

Hele rørleggerbransjen sliter med å rekruttere kvinner. Inntil svært nylig, talte Comfort-Kjeden bare 12 kvinnelige rørleggere av en arbeidsstokk på hele 918. Nå er tallet 15.

– Det er vanskelig å få tak i kvinnelige rørleggere. Utfordringen er at alt for få jenter velger rørfag som yrkesvei på videregående. Jeg vil ikke spekulere, men rørleggeryrket har nok tradisjonelt vært sett på som et «manneyrke». Det reflekterer overhodet ikke virkeligheten. Kvinnelige rørleggere er minst like flinke som menn. Det er med andre ord en myte vi må ta ansvar for å avlive. Hele bransjen sliter med å rekruttere jenter, og vi må jobbe sammen for å øke andelen, sier Kari Øgle Kjensberg, administrerende direktør i Comfort-Kjeden.

Comfort-Kjeden har gått inn som gullpartner i Ingeborg-nettverket. Nettverket har som formål å få flere kvinner inn i rørfaget.

Avliver mytene

Comfort Oskar Johansen på Notodden har ansatt Stine M. Simones, og Comfort Revetal Gran VVS er også godt i gang. Michelle Hansen og Helene Brekke ble nylig ansatt i fast stilling som lærlinger. Bergljot Woll, daglig leder i Comfort Revetal, er svært fornøyd med tilskuddene.

– Vi hadde ingen kvinnelige rørleggere fra før av og vi var bare to kvinner i administrasjon, så for oss utgjør to kvinner en stor økning, sier Woll.

Hun presiserer imidlertid at ansettelsen ikke var tuftet på kjønn, men at både Helene og Michelle virket som solide og egnede lærlingekandidater.

– Jenter og gutter har like gode forutsetninger for å bli flinke rørleggere. Både Helene og Michelle har en god faglig bakgrunn som ser ut til å passe bedriften vår godt, sier hun.

Ingen dag er lik

Begge jentene gleder seg til å ta fatt på jobben. 20 år gamle Helene fra Holmestrand forteller at hun er oppvokst i en familie med rørleggere.

– Jeg har alltid sagt jeg ikke vil bli rørlegger fordi alle andre i familien min er det. Men så ble

det rørlegger likevel, ler hun og fortsetter.

– Jeg gleder meg masse til å begynne. Det er så mange forskjellig oppgaver og ingen arbeidsdag er lik.

På spørsmål om hvorfor hun tror det er så få jenter i rørleggerbransjen, peker Helene på at det fortsatt er et mannsdominerende yrke.

– Det er nok avskrekkende for mange. Men det er jo ikke farlig å prøve. Du vet ikke om du liker noe før du har prøvd!

Powered by Labrador CMS