MAUSOLEUM: Her hviler bestefar og far Kim – i luft som kjøles av produkter fra erkefienden Japan.
MAUSOLEUM: Her hviler bestefar og far Kim – i luft som kjøles av produkter fra erkefienden Japan.

«Japanske imperialister» holder Kim og Kim kalde

Det siste hvilestedet til de nordkoreanske diktatorene Kim Il-sung og Kim Jong-il kjøles med vifter fra Mitsubishi og kjøleenheter fra Daikin.

Published Last updated
RETUSJERT: Det er slik Kim Il-sung (til venstre) og Kim Jong-il stort sett fremstår i Nord-Korea – slanket og retusjert på digre plakater og minnesmerker.
RETUSJERT: Det er slik Kim Il-sung (til venstre) og Kim Jong-il stort sett fremstår i Nord-Korea – slanket og retusjert på digre plakater og minnesmerker.

De snakket om «japanske imperialister» hele livet. Men det siste hvilestedet til de nordkoreanske diktatorene Kim Il-sung og Kim Jong-il kjøles med vifter fra Mitsubishi og kjøleenheter fra Daikin.Det er enkelte ting som ikke er til å unngå for den som reiser til Nord-Korea. Landet som Store Norske Leksikon omtales som «et av verdens mest lukkede», og som FN-sambandet beskriver som «et av verdens strengeste diktaturer og mest isolerte samfunn», vil gjerne ha flere turister. Men de turistene som slipper inn, må finne seg i en serie med attraksjoner av den typen som ligger temmelig langt unna både sydenturen og storbyhelgen.

Lit de parade

OINC-OINC: Nei, det er ikke Panasonic. Det er Pastsoinc.
OINC-OINC: Nei, det er ikke Panasonic. Det er Pastsoinc.

Mange av dem dreier seg om å vise respekt for døde diktatorer. Kim Il-sung og Kim Jong-il dyrkes som halvguder, og et besøk til mausoleet der de ligger på lit de parade (på utstilling, altså), er mer eller mindre obligatorisk.For at det skal være mulig å holde på et politisk system som ikke åpner for avvikende meninger eller ytringsfrihet, er det greit å ha noen ytre fiender å snakke stygt om. Følgelig inneholder omvisningene til enhver guide jevnlige referanser til «japanske imperialister» og «amerikanske imperialister».I den elektriske avdelingen selges det varmepumper og romkjølere for beløp fra et par tusen kroner og oppover. Gjennomsnittlig årslønn i Nord-Korea anslås til et sted mellom 10 000 og 20 000 kroner.

Rullebånd

Men før du kommer så langt, er det en lang tur på rullebånd med parkanlegg på begge sider. I den avlange korridoren blir det naturlig nok fort varmt. Derfor er den utstyrt med en lang rekke kjøleenheter og vifter for å holde de dresskledde besøkende komfortable.

Det er her det blir forskjell på liv og lære. Her i det aller helligste er det nemlig Mitsubishi vifter og Daikin romkjøling som holder temperaturen på riktig nivå.

Ingen vil si noe om akkurat de valgene, og det er også fullt fotoforbud inne på Kumsusan-palasset. Også utendørsanleggene er det forbudt å fotografere.

Et par tusen i butikken

De delene av de nordkoreanske byene som er tilgjengelige for utenlandske besøkende, gir for øvrig inntrykk av at de er godt dekket med kjøleenheter og varmepumper. Noen få av dem har kjente, internasjonale merker, mens de fleste er kinesiske eller koreanske. Noen av dem opererer også med merker og logoer som ligger tett opptil de største internasjonale.

På ett eneste kjøpesenter i hovedstaden Pyongyang får utenlandske besøkende lov til å veksle til seg nordkoreanske won og bruke dem til å handle. I den elektriske avdelingen selges det varmepumper og romkjølere for beløp fra et par tusen kroner og oppover. Gjennomsnittlig årslønn i Nord-Korea anslås til et sted mellom 10 000 og 20 000 kroner.

Powered by Labrador CMS