BETALT: Den italienske statskassen betaler folk for å bytte til varmepumpe.
BETALT: Den italienske statskassen betaler folk for å bytte til varmepumpe.

Italia: Staten sponser varmepumper og solceller som koronatiltak

Et eksempel som andre land bør lære av, mener bransjefolk. En italiener som monterer varmepumpe, får statsstøtte på mer enn det koster. Bonusen er også et koronatiltak.

Published

Når den italienske regjeringen skal prøve å få landet på økonomisk fote igjen etter koronastengningen, så skjer det ved hjelp av energitiltak i hjemmene. Boligeiere har lenge fått skattefradrag for å energieffektivisere hjemmene, men nå er ordningen utvidet kraftig. Nå betaler nemlig staten mer enn det koster.

110 prosent

Den som investerer i varmepumper, solceller eller andre løsninger som erstatter fyring med for eksempel gass eller olje, får tilbake 110 prosent av det de har betalt. Altså: Hele innkjøpsprisen, pluss ti prosent ekstra.

Kravet er at investeringen slår ut på energisertifikatet til boligen: Den må prestere to klasser bedre enn tidligere.
– Å bytte ut den gamle gasskjelen med en varmepumpe kombinert med solcellepaneler er nesten alltid nok til å gå opp to energiklasser, forklarer varmepumpe- og solcelleleverandøren Icaro.

Ny start for næringen

– En revolusjon i rehabiliteringsmarkedet. Superbonusen gjør det mulig å starte opp igjen byggenæringen og samtidig hjelpe bærekraftig vekst og redusere utslippene, oppsummerer nettavisen Letto Quotidiano. Energieffektiviteten i italienske boliger er jevnt over dårlig.

Ordningen er blitt kjent som «superbonus». Støtten gis som et skattefradrag over fem år. Men det finnes også løsninger for den som ikke har råd til å legge ut for investeringen. Den som eier boligen, kan få 100 prosent rabatt eller et lån på 100 prosent av kjøpesummen, og så er det montøren eller banken som overtar skattefradraget.

Etterisolering

I tillegg til varmepumper og andre grønne energiløsninger gis det også støtte til etterisolering av bygninger, inkludert bedre isolerte vinduer, og til opplegg for å lade elbiler. Tilsvarende tiltak for å beskytte mot jordskjelv får også støtte etter de samme reglene.

– Bonusen på 110 prosent bør gi det nødvendige dyttet til å gjenoppta byggevirksomheten etter den tvungne stoppen. Den retter seg spesielt mot mindre virksomheter, som har risikert de største problemene etter nedstengningen, oppsummerer nettsiden Ecobonus110.

– Perfekt for andre land

En annen varmepumpeleverandør, Daikin, beskriver i en pressemelding superbonusen som en nøkkelkomponent i den italienske gjenoppbyggingsplanen etter koronaviruset.

– Dette er den perfekte løsningen også for andre land som vil gjøre boligene mindre avhengige av olje og gass og kombinere det med bærekraftig økonomisk vekst, sier Daikins europasjef Patrick Crombez.

Ordningen gjelder resten av 2020 og hele 2021. Ifølge solcelleleverandøren Solarplay går det an å få opptil en halv million kroner for solcellepaneler, 315 000 kroner for et varmepumpesystem og 630 000 kroner for etterisolering.

Powered by Labrador CMS