VEKSTVINNER: Ole Petter Novsett og Disruptive Technologies er en av sju sensor-, smarthjem- og bygningsenergibedrifter på listen over de femte teknologiselskapene som vokser raskest.

Sensorer og varmepumper på veksttoppen

Smarte bygninger og energiløsninger ligger på den norske veksttoppen. Sju selskaper som prøver å hjelpe byggdrifteren, er blant de femti som vokser raskest.

Published Last updated

Det er Deloitte som kårer Norges femti raskest voksende teknologiselskaper hvert år. Kåringen bygger på hvor mye omsetningen har økt de siste fire årene.

Idéer ble arbeidsplasser

– Teknologisk utvikling og innovasjon er viktig for det norske samfunnet. Det er mange idéer der ute, men det er ikke mange nok som klarer å realisere ideene og skape arbeidsplasser. Disse selskapene har klart det, sier Thomas Talén. Han er partner i Deloitte og ansvarlig for kåringen.

Selskapene er norske, men ikke navnet på kåringen. 5. mars presenteres vinnerne i «Technology Fast 50». I første omgang har rådgivningsselskapet offentliggjort listen over de femti selskapene i alfabetisk rekkefølge.

– Hvert år har vi analysert en rekke av landets fremste vekstselskaper. Vi har møtt mange fantastiske veksthistorier og blitt imponert over den gründerviljen og evnen til industribygging som finnes i Norge, sier Talén.

Tre med sensorer

Hele sju av de femti på listen leverer løsninger og teknologi til bygninger, og flere av dem har allerede gått videre fra Norge til internasjonale markeder. Her er de sju:

  • Airthings leverer sensorer som overvåker luftkvaliteten innendørs: Radon, VOC-er, CO₂, luftfuktighet, temperatur og trykk.
  • Disruptive Technologies lager frimerkestore sensorer som blant annet kan registrere temperatur og tilstedeværelse.
  • Elliptic Labs stiller med ultralydbaserte sensorer for nærvær og bevegelse, blant annet til smarte toaletter og smarte hjem.
VOKSER: Winns lager og selger varmepumper med CO₂ som medium, til leilighetsbygg, skoler, kontorbygg og næringsmiddelindustri.

Energi og smarthus

  • Energiplan tilbyr ladeløsninger for elbil, beregnet på alt fra privatkunder og borettslag til næringsbygg og kommuner.
  • Futurehome lager en smarthub – nærmest en ruter – som kobler sammen apparater og installasjoner for å lage et smart hjem.
  • Sun-Net produserer solceller til taket og leverer dem også integrert i andre produkter, blant annet i betongstein.
  • Winns lager og selger varmepumper med CO₂ som medium, til leilighetsbygg, skoler, kontorbygg og næringsmiddelindustri.

    Et åttende selskap – Nordic Unmanned – arbeider også i grenseland mot bygninger og drift, siden dronene derfra blant annet brukes når forsikringsselskapene skal inspisere skader og se bygninger ovenfra.
Powered by Labrador CMS