Teknoåret 2020:

SAMMEN: Google, Apple og Amazon samarbeider med selskaper som Ikea, Samsung, Schneider Electric og Signify om en felles standard.

IT-gigantene samarbeider om felles hjemmestandard

Rett før jul kom nyheten om at Google, Apple og Amazon går sammen om en felles standard for smarte hjem. – 2020 blir et veldig bra år for teknologi, spår proptech-ekspert Tommy Hagenes.

Published Last updated

Det er de smarte hjemmene som markedsføres, men for teknologien er ikke veien lang til profesjonell bruk.

– Jeg tror at dette blir et veldig bra år for teknologi, spår Tommy Hagenes.

Han har stått sentralt i proptech-utviklingen det siste året. Eiendomsteknologi-miljøet i Bergen har skutt fart. Storlanseringen fra verdens fremste teknologiselskaper før jul er bare et av mange signaler om at utviklingen ikke kommer til å gå noe saktere i tiden som kommer.

Sammen på IP

Prosjektet heter Chip – «Connected Home over IP». Amazon, Apple og Google samarbeider med Zigbee-alliansen, der selskap som Ikea, Samsung, Schneider Electric og Signify er med. Hele poenget er å sørge for at de forskjellige innretningene i et smarthus kommuniserer selv om de ikke kommer fra den samme leverandøren eller bruker det samme systemet.

Dermed kan beboerne installere de produktene de ønsker og velge om de vil styre dem ved hjelp av Alexa, Siri, Google Assistant eller andre samtalepartnere. Den nye Chip-protokollen blir en standard som sørger for at de faktisk snakker med hverandre.

Raskere utvikling

– For utviklere blir det enklere å bygge enheter som er kompatible med smarthjem-tjenestene. Vi oppmuntrer utviklere og produsenter til å fortsette å komme med innovasjoner basert på teknologi som er tilgjengelig i dag, sier Chip-partnerne på den ferske nettsiden sin. De regner med å presentere et første utkast til løsning på slutten av året.

TEKNOVEKST: Året i år blir godt for teknologi i norske bygg, spår Tommy Hagenes.

Ifølge analytikerne har smarthus-løsninger som bygger på tingenes internett – IoT – gått tregere å utvikle enn de burde fordi produsentene har bygd på en lang rekke forskjellige standarder. Hvis det nye samarbeidet lykkes, kan det få utviklingen til å skyte fart. At Apple er med, trekkes frem som et signal om at sikkerhet og personvern blir viktigere.

Sikkerhet

Også Tommy Hagenes peker på sikkerheten når han skal så om tiden som kommer:

– Sikkerhet blir kjempefokus, og vi kommer til å tenke veldig mye på hvem som eier dataene og hva dataene kan si om meg, sier han. Selv arbeider han mest med norske produsenter, rett og slett fordi det er liten tvil om at de følger norske regler for personvern.

Hagenes peker på ett område der han er bekymret og ett der han er skeptisk til mange av aktørene:

– Min største frykt er at noen brenner seg på proptech. At en byggherre sier at dette gikk galt på grunn av proptech, sier han.

Byggkunnskap

Mange av selskapene som er flinke på teknologi, mangler nemlig den grunnleggende kunnskapen om bygget.

– Men bygget forandrer seg ikke. Luften skal frem. Det hjelper ikke å lage en optimalisering og gjøre bygget kjempesmart hvis man ikke har med seg den tradisjonelle byggkompetansen. Derfor er det viktig at de gamle og de nye aktørene samarbeider, råder Hagenes.

Riktig energi

Dessuten oppfordrer han til å unngå løsninger der byggherrer og eiendomsselskaper betaler en pris som bygger på hvor mye energi de sparer.

– Veldig mange av de nye selskapene snakker om «no cure, no pay». Men det er ikke alltid slik at byggene skal bruke minst mulig energi. De skal bruke energi riktig. Byggene våre er tradisjonelt i bruk fra sju til tre. Så kommer det andre ordninger, og i takt med at de brukes mer, skal de også bruke mer energi. Hva skjer med prisen og selskapet som har utviklet teknologien hvis bygget bruker 20 prosent mer energi, men dobler leieinntektene sine? utfordrer han.

– Vi må huske også å ha respekt for det tradisjonelle. Så er det sånn at når det er en hype, så kommer det noe som er skikkelig bra, og så kommer det også useriøse selskaper opp, sier Tommy Hagenes.

Powered by Labrador CMS