DYR TWIST: Da Kistefos gikk videre med The Twist, var prisen 178,1 millioner kroner.

KISTEFOS-SAKEN

Arkitekten må dekke millionsprekken

Arkitekten må dekke millionsprekken for toalettene på Kistefos-Museet. Stiftelsen til Christen Sveaas får tilbake over ti millioner kroner fra Bjarke Ingels Group.

Published

Kjendisfaktoren var høy: Dronning Sonja åpnet The Twist og kunsthallen på Kistefos. Christen Sveaas ledet toalettkomitéen selv – og den danske stjernearkitekten Bjarke Ingels designet bygget med toalettene som skulle være så kule at folk kom dit bare for å gå på do.

Valgte bort Pininfarina

Toalettene skulle koste 4,6 millioner kroner, men regningen endte på 14,9 millioner. Etter overskridelser og nye forhandlinger skulle The Twist koste 178,1 millioner kroner, men toalettene var ikke en del av den rammen.

De overskridelsene er det arkitekten som må betale, har Ringerike, Asker og Bærum tingrett besluttet.

Før toalettet, som har fått navnet «Frozen River», ble bygd, hadde Kistefos et forslag fra italienske Pininfarina som ville koste drøye 8,2 millioner kroner. Bjarke Ingels Group (BIG) hadde sett Pininfarina-toalettene og laget sitt eget forslag til drøye 4,6 millioner.

Prisen avgjorde

– Begge konseptene er i verdensklasse. Det er kostnadsrammen som har vært avgjørende for å velge BIG-konseptet, skrev daværende Kistefos-direktør Egil Eide i en epost der han ba om å få bekreftet at kostnadsoverslaget var troverdig og kvalitetssikret.

«Jeg vil gerne stå inde for at det kan realiseres til denne pris», svarte BIG-partner David Zahle.

Samme kveld skrev Christen Sveaas direkte til Bjarke Ingels og understreket «Du må selv garantere for at det ikke koster mer enn budsjetterne. Ok?».

«Det bliver fedt!»

Bjarke Ingels svarte lynkjapt: «Jeg forstår at Eva og David allerede har svaret! Det bliver fedt!»

Da Sveaas ba ham si det samme selv, svarte Ingels: «Vi holder budgettet sammen med Bladt». Bladt var totalentreprenør på museumsbygget.

Noen måneder senere kom Bladt med et anslag på 100 prosent kostnadsoverskridelse. Prosjektlederen hos Kistefos-Museet ba om et møte og oppsummerte med at byggherrens klare forventning var et kostnadsnivå i tråd med budsjettet.

Tok risikoen

Slik gikk det altså ikke, og etter flere runder med uenighet endte saken i retten.
– Dette er en enkel sak som er søkt gjort komplisert. Ordlyden i garantien er klar og utvetydig, skriver advokaten til Kistefos, Ronny Lund.

– Et ekstraordinært avtaleinnhold krever sterke bevis. Avtalen som Kistefos hevder er inngått med BIG, er svært uvanlig. Den er også radikalt annerledes enn det som fremgår klart av både prosjekteringsavtalen og tilleggsavtalen for toalettprosjekteringen, protesterer BIG-arkitekt Steffen Lie Kvisler.

Sorenskriver Marit Nervik, som dømte i saken, fastslår at Bjarke Ingels har gitt en garanti om at budsjettet skal holdes når han har svart på eposten fra Christen Sveaas. – BIG var villig til å ta denne risikoen for å bli tildelt prosjektet og for at «The Twist» skulle fremstå helhetlig, konkluderer sorenskriveren.

Arkitektfirmaet har fått flere meldinger der Kistefos viser til at BIG har garantert for gjennomføring innenfor budsjett, og BIG har ikke protestert før det kom melding om at budsjettrammen var brukt opp.

Dermed dømmes Bjarke Ingels Group til å betale 9.295.513 kroner til Kistefos, minus noen honorarkrav som Kistefos allerede holdt tilbake. I tillegg kommer advokatutgifter på over 1,9 millioner kroner.

– Salærkravet er høyt, konstaterer tingretten, men tviler seg frem til at alt arbeidet må anses som nødvendig.

Powered by Labrador CMS