SD IKKE FREMTIDEN: – Tidligere var det bygningsautomatikk, type SD-anlegget. Det er ikke fremtidens toppsystem, mener Mallings teknologisjef Robert Skramstad.

Kampen om toppsystemet

Den neste kampen står om toppsystemet. Mallings teknologisjef Robert Skramstad vet ikke om det blir Google, Microsoft, Apple, Tesla eller noen helt andre som vinner – men det blir i hvert fall ikke SD-anlegget.

Published

- Det skjer mye spennende på teknologifronten – men ikke all proptech er like nyttig. Daglig leder Robert Skramstad i Malling & Co Technology bruker den digitale tvillingen som eksempel:

Lite å tjene

– Det eneste punktet hvor vi ser merverdi av å ha en digital tvilling av et bygg, er på reisetid. Vi kan kjøre digitale befaringer, sier han.

Bim-modellen er et annet eksempel: Han ser merverdien mens bygget oppføres, men for den som skal forvalte det, er det mindre å hente.

– Mange som driver med bim og 3D-modellering, spør om det ikke er interessant å vite hva som er i veggene. Men blir det en vannlekkasje, er det første behovet å skru av vannet. Ikke at jeg som ikke kontinuerlig jobber med bim, skal finne en PC, logge meg på og gjette hvilket rør jeg skal skru av ventilen på. Dessuten koster jeg mye mer i timen enn en rørlegger og vaktmester, peker han på.

Det finnes masse gromme smartbygg der ute, men veldig mye er gimmick.

Robert Skramstad

– Neste behov er å utbedre lekkasjen. Da må du åpne veggen, og du ser fint hvilket rør det er uten bim, sier Skramstad.

Tester teknologi

Eiendomshuset Malling & Co opprettet sitt eget teknologiselskap i vår.
– Teknologisering og digitalisering må tilføre merverdier. Økt inntjening, lavere kostnader, bedre beslutningsgrunnlag eller bedre brukeropplevelse. Det finnes masse gromme smartbygg der ute, men veldig mye er gimmick, mener han.

Malling samarbeider tett med alt fra små oppstartbedrifter til store teknologiselskaper om å utvikle gode teknologiske løsninger for byggene som konsernet forvalter.

TESTER: Robert Skramstad og Malling & Co Technology tester gjerne ut teknologi – som denne febertesteren – men advarer mot at mange teknologiske løsninger ikke gir særlig merverdi.

– Det vi ofte ser, er at leverandører lager et produkt som ikke er så brukervennlig, rundt en egendefinert problemstilling som kanskje ikke er virkelighet. Da er det veldig nyttig for oss å gi dem tilbakemelding og teste ut produktene, forklarer han.

Skramstad mener at bygningsmassen til Malling har litt andre behov enn det Statsbygg og kommunene trenger. Dessuten er viljen til den gjengse gårdeier til å investere mye i teknologi, ganske annerledes.

– Byggene til Statsbygg og kommunene er i beste fall tilpasset hvordan de jobber i det offentlige. Det er langt unna hvordan de jobber i det private, sier han og beskriver hvordan gårdeierne som konsernet forvalter for, er veldig positive til å teste ut ny teknologi. Er de ikke med på utviklingen, så taper de i konkurransen.

SD er ikke fremtiden

Nå ser han at den neste kampen kommer til å stå om hvem som skal eie toppsystemet i bygget.

– Tidligere var det bygningsautomatikk, type SD-anlegget. Det er ikke fremtidens toppsystem, mener han og beskriver en virkelighet med strøm over ethernet og alt fra overvåkingskameraer til adgangskontroll basert på IP.

– Jeg vet ikke hvem som kommer til å vinne den kampen, sier han og ser at leverandørene kjører frem for eksempel Rest-Api, Bluetooth, wifi, mest, IP og 5G. I dag leveres de fleste byggene med KNX, Dali, Bacnet eller Modbus.

Foredrag på Driftskonferansen

• Robert Skramstad snakker om digitalisering og teknologi på Driftskonferansen 3.-4. desember.

– Det er ekstreme verdier innen næringseiendom. Hvis først Google, Microsoft, Apple eller kanskje Tesla skjønner hvor mye penger det er i næringseiendom og hvor mye ressurser de står for i utslipp og energiforbruk, kan det bli en av dem. De har allerede gode nok analyseverktøy. De må bare overføre verdikjeden til næringsbygg, sier han.

Som handelen

Robert Skramstad ser for seg en utvikling i samme spor som den detaljhandelen har gått. Det er ingen tilfeldigheter hvilke varer som ligger ved siden av hverandre i en butikk – det bygger på grundige analyser.

– Tenk hvis vi overfører det til næringseiendom. En brukeropplevelse som starter når du går inn første dør og slipper å måtte vente på heisen, sier han.

– Fremtidens arbeidstagere er vant til at de åpner en app, og så virker den med én gang. Det skal ikke være som å skru på en PC, der du må sitte og vente.

Powered by Labrador CMS