ENKLERE: Vaktmester Vegard Stene (til venstre) og teknisk sjef Svein Arne Eggen sparer seg for mye ekstraarbeid fordi vannet på hotellet er rent.

Kaldere vann uten legionella

Tre Scandic-hoteller i Trondheim har kuttet varmtvannstemperaturen fra 70 til 55 grader og spart store penger.

Published Last updated

Tre Scandic-hoteller i Trondheim har kuttet varmtvannstemperaturen fra 70 til 55 grader og spart store penger. Legionellaprøvene er like rene og prosessvannet enda renere.– Med det vannforbruket som vi har på et hotell, er det virkelig penger å spare når vi får senket temperaturen, konstaterer Svein Arne Eggen. Han er teknisk sjef for de fire Scandic-hotellene i Trondheim. Tidligere var han ansvarlig på Scandic Bakklandet, som var først ute med vannbehandlingssystemet fra Apurgo for tre år siden.

Tre hoteller

Et år senere var Eggen ute og fortalte om at fjernvarmeforbruket var redusert med to tredjedeler. Siden har Scandic Solsiden installert samme system, mens Scandic Lerkendal prøver ut siste nytt: En løsning som slipper både sølv og kobber ut i vannet fra én celle i stedet for fra to.Det Apurgo-systemet gjør, er å slippe ut kobber- og sølvioner i små mengder i vannet, nemlig. Det tar livet av mikroorganismene og gjør at legionellaen holder seg unna selv om varmtvannet ikke er like varmt.mS

Tusenvis av kubikk

– Her på Bakklandet går det 15 000 kubikk med vann i året. På Lerkendal snakker vi 20–30 000 kubikk. Når vi senker temperaturen fra 70 til 55 grader, er det like trygt, men vi sparer penger, sier Eggen.På Lerkendal tar hotellet dessuten i bruk én og én etasje for å drifte kostnadseffektivt. Det betyr at noen av rommene kan bli stående ubrukte i perioder. Desto større er legionellafaren normalt.Eggen har tatt flere prøver av vannet, spesielt det første driftsåret. Ikke bare for legionella, men generelt for å sjekke kimtallet.

Ikke brunt vann

Resultatene er gode. Det er de resultatene som ikke kan måles, også, mener Svein Arne Eggen:– Vi merker det på varmtvannstankene når vi tapper vannprøver. Før var det brunt vann som kom ut av bunnen. Nå er det ikke belegg i tankene lenger, og det gror ikke biofilm i rørene. Det er viktig for vedlikeholdet i et langtidsperspektiv: Vi slipper den begroingen i rørene, sier han.Eggen anbefaler å få inn vannbehandlingsløsningen når det bygges nytt. De tre Scandic-hotellene som har installert den, har vært heldige og hatt eiere som har vært interesserte. Men jevnt over er det tyngre å få den inn i ettertid.– Dette har høyt fokus i hotellbransjen, og vi er veldig nøye på akkurat disse rutinene. Det er viktig for oss å unngå legionella. Vi ønsker både friske gjester og friske ansatte, sier Svein Arne Eggen.

Powered by Labrador CMS