STJERNEKOKK: Vladimir Pak fikk Michelin-stjerne mandag kveld.

Toalettet er attraksjon på nybakt Michelin-restaurant

Sushi-verdensmester Vladimir Pak har fått Michelin-stjerne på restauranten sin i Oslo. Der andre restauranter presenterer menyen, presenterer han toalettet.

Published Last updated

Han slipper inn gjestene, låser døren bak dem og presenterer fisken og toalettet. Omakase by Vladimir Pak er Oslos eneste nye restaurant med stjerne i Michelinguiden i år.

Japansk opplevelse

Sushirestauranten bruker dusjtoalettet som et bidrag til å skape den riktige japanske stemningen. Når gjestene har satt seg ved bardisken, blir de anbefalt en tur innom toalettet i løpet av kvelden for å få en mest mulig japansk opplevelse.

Pak selv omtaler seg som koreaner født i Russland.
– Jeg kom til Norge etter at jeg besøkte en venn i Bergen for å smake norsk laks og annen fisk. Kvaliteten på fisken i Norge er fantastisk, sa Pak da han tok imot kokkejakken med påsydd Michelin-stjerne på den nordiske stjernetildelingen i Trondheim mandag.

Før han ble kåret til verdens beste sushikokk i 2017, hadde han naturlig nok også arbeidet i Tokyo.

Bare ti plasser

– Vi har bare ti plasser og tar imot gjester én gang om dagen. Dermed kan vi fokusere på kvaliteten og snakke med gjestene. Vi liker virkelig å yte service, sier Vladimir Pak.

ATTRAKSJON: På Omakase-restaurantene i Stavanger og Oslo får gjestene aktiv oppfordring til å bruke toalettet – et Geberit Aquaclean Mera – i løpet av måltidet.

Da Nemitek.no skrev om dusjtoalettene på sushirestaurantene i fjor sommer, kunne salgssjef Rolf Nilsen i Geberit fortelle om flere restauranter og hoteller som velger dusjtoalett fordi de har asiatiske gjester. Han trekker frem Teatro Terrasse, som i likhet med Omakase by Vladimir Pak ligger i Vika i Oslo, som et eksempel. Restauranten har fem dusjtoaletter.

– Vi har flere hoteller på gang som skal investere i det på suitene sine. I prospektet på rommet sier de at de har Geberit Aquaclean, sier Nilsen.

Følger opp Stavanger

Vladimir Pak har hentet inn Michelin-stjerne nummer to til Sabi-systemet. Sabi Sushi har nærmere 20 sushi-restauranter i Rogaland og Oslo-området. To av dem er det som kjeden selv omtaler som «Fine Dining». Den andre – Sabi Omakase i Stavanger – fikk en stjerne allerede i 2017 og ble kåret til Nordens beste restaurant samme år.

«Omakase» betyr rett og slett at gjesten overlater til kokken å velge menyen. Følgelig er presentasjonen av menyen enda viktigere enn på restauranter flest.
– Jeg tror vi er de første asiatiske restaurantene i Norge som har dusjtoalett. Det skal være en del av opplevelsen, sier kjedegründer og Sabi Omakase-kjøkkensjef Roger Asakil Joya.

Hjemme, også

Han ble, ikke overraskende, kjent med løsningen i Japan.
– Jeg lærte om dem da jeg jobbet i Japan. Det er veldig hygienisk, sier han.

– Jeg bruker Geberit dusjtoalett også hjemme etter at vi bygde nytt bad, og også partnerne mine bruker dem hjemme, forteller Joya.

Powered by Labrador CMS