KUNSTIG: Både teksten og bildene er laget av kunstig intelligens, ifølge flere forskjellige verktøy på nett. Pekka Nieminen (innfelt) er heller ikke ekte.

AKTUELT

Rørleggeren som ikke finnes, har sluttet å skrive

Det er blitt stille fra rørleggeren som ikke finnes. Rorleggertroms er ikke oppdatert siden nemitek.no begynte å stille spørsmål om siden. Tekstene er det KI som står bak.

Published

Pekka Nieminen er en rørlegger i Tromsø med over 20 års erfaring i bransjen. Det sier han selv på nettsiden som han bruker som sin personlige blogg.

Men i februar kunne nemitek.no fortelle at rørlegger Pekka ikke finnes og at siden sannsynligvis er laget for å dra inn annonsekroner til russiske nettroll. 

– Dette er en kjempestor industri, fastslår Eskil Grendahl Sivertsen, som forsker på falske nyhetsnettsteder hos Forsvarets forskningsinstitutt.

15. januar tok nemitek.no kontakt med ham for første gang. Litt senere konfronterte vi ham for første gang med påstanden om at siden er falsk – og omtrent samtidig sluttet siden å bli oppdatert.

Tre innlegg om dagen

I månedene som er gått siden vi begynte å mase på Rorleggertroms, har også TU forsøkt å få kontakt med den angivelige Tromsø-rørleggeren. Nettavisen fant frem til ham i forberedelsene til en sak om vannrør og sprengkulde. 

– Men Nieminen svarte aldri på TUs henvendelse om å bidra med eksempler på hvilke skader frosne vannrør kan forårsake, skriver tu.no.

På 11 måneder etter at siden ble opprettet 22. februar i fjor, hadde den angivelige rørleggeren skrevet over 1.000 blogginnlegg. Men etter at folkene bak siden fikk spørsmål om dette var reelt, så ble det stille. Siden 22. januar er det ikke lagt ut en eneste oppdatering.

Skrevet av kunstig intelligens

Det formelle, men ganske korrekte, språket er sannsynligvis like kunstig som rørlegger Pekka. Vi har sjekket tre forskjellige tekster fra Rorleggertroms med to nettsider som vurderer om tekster er skrevet av menneske eller maskin.

Nettsiden Ekte.ai konkluderer med at det er 99,9 prosent sjanse for at teksten er skrevet av kunstig intelligens. Bare ett sted finner siden fire avsnitt som er nede i en sannsynlighet på 96,6 prosent for å være KI-generert.

En annen KI-sjekker, Corrector, forteller at de samme tre tekstene er henholdsvis 98, 83 og 65 prosent falske.

Faglige feil

Ekte.ai har også pekt på noen faglige feil i teksten. Den mest leste siden på Rorleggertroms, om nye regler for septiktanker, forteller for eksempel at en septiktank brukes til å behandle avløpsvann og at nye regler fra 2021 sier at tanken må tømmes regelmessig av godkjente firmaer.

Ellers er det bloggposter som sier to stikk motsatte ting om det samme temaet. For eksempel: Mudin kan brukes trygt i vasken, og Mudin er ikke egnet for bruk i vasken.

Ikke rike

Ifølge FFI-forsker Eskil Grendahl Sivertsen er siden trolig laget for å dra inn annonsekroner ved hjelp av Google-annonsering. Det er liten grunn til å tro at noen er blitt rike på de annonseinntektene.

Sidens eget telleverk viser at bloggpostene hatt noen hundre lesere hver, og den mest leste ligger rett over 3.000 klikk. Uavhengige nettsteder som følger med på lesertall, forteller om betraktelig lavere tall enn det.

Google svarer heller ikke

Google har fremdeles ikke svart på spørsmålet som vi første gang stilte i januar, om hvordan konsernet sikrer at den som får betalt for å vise annonser, er en reell person eller et reelt firma. 

– Når Google har så lite kontroll med hva slags nettsider annonsene deres vises på, bidrar de til å finansiere slike clickbait-nettverk og også russiske og andre desinformasjonssider, kommenterte Eskil Grendahl Sivertsen den gangen.

Til Rorleggertroms har vi stilt spørsmål og forsøkt å komme i kontakt på både norsk, engelsk og russisk, uten annen respons enn en bekreftelse på nettsiden etter at kontaktskjemaet er sendt inn.

Powered by Labrador CMS