KONKURRANSE: – Det tok to år fra sertifiseringen til vi kunne høste de første fordelene, forteller Markus Oberlin. Han leder Farnek i Dubai – et marked i rask utvikling og med knallhard konkurranse.

Tjener godt på Iso-standard

Universitetet i Singapore inspiserer bygningene bedre. Eiendomsselskapet i Dubai beholder 40 prosent flere leietagere. Iso-standarden for fasilitetsstyring gir synlige resultater over hele verden.

Published

For halvannet år siden ble den nye ledelsesstandarden for fasilitetsstyring til norsk lærebok. Nå forteller en rekke internasjonale selskap om hvordan standarden har gitt dem bedre driftsrutiner og mer fornøyde leietagere.

– Se bare på koronaen. Vi regnet med at de som hadde tatt i bruk Iso 41001 på forhånd, ville være bedre forberedt enn de fleste. Det viste seg å være tilfelle, sier Ian van der Pool.

Mer produktive ansatte

Han leder den europeiske standardkomiteen for fasilitetsstyring. Til daglig er han ansvarlig for å bygge opp en ny organisasjon for fasilitetsstyring i det nederlandske forsvaret, for 70 000 ansatte på mer enn 50 anlegg.

På årets World Workplace Conference delte van der Pool erfaringer fra en rekke land, spesielt i Asia. For eksempel forteller Dubai-baserte Farnek om bedre HMS og om ansatte som trives bedre og er mer produktive:

– Økt effektivitet ga oss innsparinger. Vi har klart å bedre planleggingen av tjenestene våre og levere bedre. Resultatet er mer fornøyde kunder, sier konsernsjef Markus Oberlin.

Mange flere fornyet

– Resultatet var at vi økte andelen leietagere som fornyet kontraktene sine med 40 prosent i fjor sammenlignet med året før. Vi nådde 95 prosent kundetilfredshet, og vi klarte å redusere driftskostnadene med fem prosent, forteller Oberlin.

Et annet Dubai-basert konsern, Al Shirawi FM, forteller en lignende historie. – Fordi vi kunne forutsi og forhåndsplanlegge vedlikeholdet bedre, har driftsutgiftene gått drastisk ned. Samtidig får vi stadig flere spørsmål om tilleggstjenester fordi vår egen organisasjon begynner å forstå hvordan vi kan legge til nye verdier og tilbud, forteller Krishna Kumar, som leder et av selskapene i gruppen.

Sjekker bygningene bedre

I Singapore har universitetet Yale-NUS brukt Iso-sertifiseringen til å komme på forskudd. – Før skulle driftsavdelingen vår reagere raskt på feilmeldinger. Nå er det ikke rask reaksjon som er målet, men null feil, sier Dennis Aw, som er direktør for infrastruktur og sikkerhet.

– Vi begynte med å lage handlingsplaner for å foregripe behovene og sette oss mål slik at vi kan redusere antallet feil, i stedet for bare å reagere på innrapporterte feil. Mens standardprosedyrene for drifterne vanligvis er å se etter tegn til forringelse, så har standarden fått oss til heller å se etter kildene til forringelse, beskriver han.

– I dag kan vi gå mer enn 50 prosent flere inspeksjonsrunder hver dag, og drifterne våre rapporterer inn dobbelt så mange observasjoner som de gjorde tidligere, forteller Dennis Aw.

Konkurransefortrinn

Ian van der Pool forteller om lignende erfaringer hos Capgemini i India, hos kasinoselskapet Melco i Macao, hos kjøpesenterdrifterne Blue Wet Management i Kroatia og hos Æon Delight, som drifter bygningene for det japanskledede butikk- og finanskonsernet Æon.

– Siden det ikke finnes noen sentral database over sertifiserte organisasjoner, er det mange som påstår at de er den første. Her er det et klart konkurransefortrinn å ses som den første i klassen, sier van der Pool.

Powered by Labrador CMS