
Koronaråd til tomme idrettsbygg
Det er ikke godt å si når treningssentrene, idrettshallene og svømmehallene kan åpne igjen. Vet du hva du må gjøre i mellomtiden for å unngå bakterier?
Virus i luft, bakterier i vann. Hvis ikke driftere over hele landet passer på, kan koronastengningen av idrettsanlegg fort bli til legionellaeksplosjon når de åpner igjen. Skal du unngå det, er det viktig å kjenne bygget og vite hva du skal gjøre.
Stillestående vann
Det er Apurgo som står bak rådene til drifterne i stengte idrettsbygg. Følgelig handler det ikke minst om legionella: Det er viktig å fortsette med legionellatiltakene som du ville kjørt hvis bygget hadde stått åpent for publikum, i minst like stor grad som om bygget er åpent og i normal drift, råder daglig leder Lise Marie Nergaard. Hun anbefaler å intensivere og gjerne doble rutinene.
Når vannforbruket reduseres kraftig, kan det bety at vannet blir stående stille over lengre tid. Det øker risikoen for legionella. Folkehelseinstituttet anbefaler å ta vannprøver jevnlig for å overvåke bakteriene og for å sikre at rutinene er gode nok.
Spyl regelmessig
Her er andre råd:
- Spyl gjennom tappepunktene regelmessig, helst minst to ganger i uken, fra både kaldt- og varmtvannssiden.
- Ikke reduser temperaturen på varmtvannsanlegget selv om det sparer strøm – det gir bedre vekstvilkår for legionellabakterien.
- I svømmebassenget må legionellatiltakene fortsette som om svømmehallen hadde vært åpen for publikum.
- Lekeapparater bør spyles gjennom flere ganger daglig. Prosessen kan gjerne automatiseres og gjøres fra avstand.
Hold temperaturforskjellen
- Om du reduserer lufttemperaturen, så oppretthold samme temperaturforskjell mellom badevann og luft, for å unngå økning i fordampningen.
- For å spare strøm kan vannsirkulasjonen settes i nattstilling. Det gir redusert sirkulasjon i vannet samtidig som kvaliteten opprettholdes. Ikke slå av sirkulasjonen helt.
- Kan bunnene i bassenget flyttes opp og ned, så sett dem i den høyeste stillingen og legg gjerne trekk over bassengene hele døgnet.
- Ventilasjonsanleggene kan settes på nattstilling, men vær oppmerksom så det ikke bygges opp fukt. Når lekestativene spyles, blir det mer fukt enn ved en normal nattsituasjon.
Sjekk to ganger i uken
- Fortsett å ta prøver. Det gjør det enklere å starte opp etter stengningsperioden.
- Det er ikke nødvendig å spyle filtrene for renholdets del, men det anbefales likevel å gjøre det annenhver uke for å unngå at bakterier etablerer seg.
- Hele hallen må være grundig rengjort. Gulv desinfiseres, hårfangere rengjøres, filter spyles, utstyr gjøres rent, tørkes og lagres tørt.
- Gå gjennom anlegget to ganger i uken for å kontrollere at alt fungerer som tenkt og for å dobbeltsjekke at det ikke er lekkasjer eller svikt i noen av systemene.