
KURS I REGI AV SINTEF OG NEMITEK
KURS: Lær hvordan du skal gjøre byggene smartere
SINTEF og NemiTek inviterer for første gang til kurset «Veien til Smarte Bygg». Målet er å gi byggeiere, rådgivere og driftere et tydeligere grep om hva smart bygningsteknologi faktisk innebærer – og hvordan den kan brukes til å forbedre drift, fleksibilitet og energieffektivitet i bygg.
Begrepet «smarte bygg» er overalt. Likevel vet få hva som faktisk kreves for å bygge, drifte og forstå dem. Det ønsker SINTEF og NemiTek nå å gjøre noe med. Derfor lanserer vi kurset «Veien til Smarte Bygg», som avholdes i det høyteknologiske ZEB-laboratoriet i Trondheim.

– Det snakkes mye om smarte bygg, men det mangler ofte substans bak begrepet. På dette kurset går vi i dybden og viser hvordan man faktisk kan bruke data, bygningsautomasjon og kunstig intelligens for å drifte bygg smartere og mer energieffektivt, sier John Clauss i SINTEF.
Smart teknologi i praksis
Gjennom en tettpakket dag med foredrag, demonstrasjoner og omvisning i ZEB-lab, får deltakerne en praktisk og teknisk forståelse av hvordan smart bygningsteknologi fungerer. Kurset kombinerer teori og praksis, og gir innsikt i både det tekniske grunnlaget og mulighetene som åpner seg når data brukes riktig.
Blant temaene som tas opp er:
-
Hva som faktisk skal til for å definere et bygg som «smart»
-
Infrastruktur for styring: Gateways, tidsseriedatabaser og datamodellering
-
Bruk av bygningsautomasjonssystemer (BAS) og dataintegrasjon
-
Visualisering og sanntidsstyring via MQTT
-
Kunstig intelligens og semantiske modeller brukt til drift og anomali-deteksjon
Kurset inkluderer også en eksklusiv live-demo i ZEB-lab, hvor deltakerne får se hvordan måledata samles inn, struktureres og omdannes til konkrete beslutningsverktøy for bygningsdrift.
Rett kompetanse til å stille krav
Målet med kurset er å gi deltakerne en verktøykasse for å kunne forstå, etterspørre og utnytte smart bygningsteknologi – enten de jobber med drift, prosjektering eller som byggherre.
– Vi ønsker å gi bransjen den kompetansen som trengs for å stille krav i smarte byggeprosjekter. Det handler ikke bare om teknologi, men også om forståelse for hvordan systemene samspiller og hvordan man bygger inn fleksibilitet og energieffektivitet allerede i planleggingsfasen, sier Clauss.

Begrenset antall plasser
Kurset holdes i ZEB-laboratoriet – et av Norges mest avanserte nullutslippsbygg – og har et begrenset antall plasser. Kun 40 deltakere får muligheten til å delta på den første utgaven.
– Vi håper mange griper sjansen til å bli med på dette fagløftet. Det blir en dag med mye ny kunnskap, nyttige kontakter og ikke minst konkrete verktøy som kan tas i bruk umiddelbart i egen arbeidshverdag, avslutter Clauss.
Med bare 40 plasser tilgjengelig er dette kurset et eksklusivt tilbud til deg som vil ligge i front av utviklingen. Ikke gå glipp av muligheten til å få innsikt direkte fra noen av landets fremste fagfolk og forskere innen smart bygningsdrift.
Medlemmer av NemiTek får ekslusiv rabatt på kurset.