Rørleggere fra nord til sør ringer, noen ganger bare for å spørre etter NRF-nummeret, forteller Knut Anders Gulliksen (fra venstre), Mikkel Østreng, Tobias Johansen og Haakon Munkejord i Waterguard.

Her er de viktigste rådene fra Waterguard

- Vi får veldig mange spørsmål som ikke egentlig handler om produktene.

Published

Du kan ha større ventiler en standard trekvarttom, og du kan ha flere. Waterguard får mange konkrete spørsmål fra rørleggerne, men enda flere som handler om tek17.– Vi får veldig mange spørsmål som ikke egentlig handler om produktene, men om tek17, forteller daglig leder Haakon Munkejord. Han har samlet storparten av staben for å snakke med Rørfag om hva rørleggerne lurer på.

Tek-tolkning

– Det utgis en teknisk forskrift, og så er det alltid rom for tolkning. Veiledningen går ofte litt mer i dybden. Vi henviser litt til den, og til at tek17 i utgangspunktet gjelder for nye bygg som er prosjektert etter 2017, sier Munkejord.Et spørsmål som ofte kommer, er hvor skillet går mellom utskiftning og rehabilitering, for eksempel av en oppvaskmaskin.– Vi har ofte sagt at idet du må begynne å gjøre om fysisk på røropplegget, så trer den nye tek-en i kraft. Hvis du kan bruke samme rørkobling som allerede er der, anses det bare som utskiftning, forklarer salgsleder Tobias Johansen.

Her er rådene:

  • Du kan ha ventiler på opptil fire tommer på systemet. Volumproduktene bruker halvtom og trekvarttom, men du kan godt ha større.
  • Skillet mellom utskiftning og rehabilitering, og ny og gammel tek, går på om du kan bruke den samme rørkoblingen som allerede er der eller om du må gjøre om fysisk på røropplegget.
  • Alle rom med vanninstallasjoner og uten sluk og membran skal ha lekkasjesikring.
  • Tek-en sier at du skal ha enten sluk eller vannstopper. Lekkasjesikring er mye rimeligere enn å legge heldekkende membran og sluk.
  • Magnetventilene har automatisk mosjonering som trimmer dem en gang i døgnet, men kunden må teste dem to ganger i året.
  • I en standardpakke følger det med to ventiler, men det er ingenting i veien for å ha tre. Næringsbygg med varmtvannssirkulasjon skal ofte ha tre.
  • Nesten alle produktene kan bygges på og kommunisere med SD-anlegg og smarthussystemer.
  • Waterguard har foreløpig ikke noen mobilapp. Det er viktigere å kunne kommunisere med ting folk allerede har, som boligalarmen, smarthusløsningen eller SD-anlegget.

Forsikring

– Vi har tek-en å forholde oss til, men også Forsikringsselskapenes Godkjennelsesnevnd, FG. De kan ha strengere krav til utforming i sine veiledninger. Men det går på huseieren, understreker Munkejord.Kjøkkenet er blitt det store våtrommet, med oppvaskmaskin, kjøleskap med vann og i noen tilfeller kaffemaskin eller ovn med vanntilkobling. Siden produktene ikke er tilkoblet avløp eller har overløp, skal slike produkter ha lekkasjesikring.– Da gjelder det også å informere om muligheten for å få rabatt på forsikringen. Vi har opplevd opptil 30 prosent rabatt på forsikringen for å montere lekkasjestoppere, forteller Johansen.De fleste rørleggerne kjenner en magnetventil og vet hvordan den skal plasseres. Gjør de ikke det, har Waterguard instruksjonsvideoer på nettsiden som viser det meste av praktisk utførelse, steg for steg.

Husk på dette!

I denne serien hjelper vi deg å unngå pinlige bommerter.Her får leverandørene fortelle hva rørleggerne spør dem om – og hva som er viktig åhuske når du monterer produktene deres.

Powered by Labrador CMS