FRISKUS: Rørleggeren Jan Erik Flåt (47) fra Kristiansand bruker nok litt mer tid en gjennomsnittet på å holde seg i form.

ARBEIDSLIV

Er Jan Erik (47) landets sprekeste rørlegger?

Med en fersk bronsemedalje fra VM i functional fitness i Karibia, er det i alle fall mye som taler for akkurat det.

Published

– Jeg kjenner ikke andre rørleggere som deltar i functional fitness, så det vet jeg ikke, men det er bare å melde seg på, så får vi se, ler Jan Erik Flåt (47) fra Kristiansand.

Trener seks dager i uken

Til daglig jobber han som rørlegger i Kristiansand kommune. Svært mye av fritiden bruker han imidlertid til trening, og på programmet står functional fitness, en idrettsgren som for alle praktiske formål kan sammenlignes med crossfit. Idretten henter elementer fra vektløfting, styrkeløft, kettelbellsport, turn, friidrett, strongman, triatlon og kroppsvektstrening.

TRENING: Etter endt arbeidsdag som rørlegger i Kristiansand, tar Jan Erik Flåt daglig seg en 1,5 til tre timers treningsøkt.

At Flåt har gjort mye riktig er det ingen tvil om. I november stakk han nemlig av med en bronsemedalje i VM i functional fitness på øyen Aruba i Karibia.

– Det var eksotiske omgivelser og selvsagt veldig kjekt å ha med seg en bronsemedalje i bagasjen hjem. Det viser at all treningen har gitt resultater, sier Flåt.

Bak den gode plasseringen ligger nemlig et knallhardt treningsregime med trening seks dager i uken, i tillegg til det han kaller en aktiv hviledag.

– Det blir fort mellom 1,5 og tre timer med trening etter jobb hver dag. Den syvende dagen blir det ofte en rolig runde i svømmehallen, sier Flåt.

Truet med eggkasting

Flåt som i år blir 48 år begynte å trene functional fitness i 2017, da han var 41 år.

– Jeg hadde bare trent på vanlig treningssenter før det, men da jeg begynte med functional fitness økte treningsinteressen betydelig. Det var kanskje en slags 40-årskrise som var den utløsende faktorene, ler Flåt.

Etter noen år med aktiv trening var det en kamerat som fikk han til å forsøke å kvalifisere seg til NM.

– Han truet med eggkasting om jeg ikke deltok, ler Flåt.

Med en slik trussel hengende over seg var det selvsagt umulig å ikke gjøre et forsøk.

– Det var imidlertid en stor overraskelse at jeg ble blant de tre beste i min klasse og med det også var automatisk kvalifisert til VM på Aruba, sier Flåt.

Kvalifisert igjen

Resultatet ble altså en imponerende bronsemedalje i aldersklassen 45 til 49 år.

– Det var temperaturer på rundt 30 grader og veldig mange tøffe konkurrenter, så at jeg skulle klare en bronse var veldig overraskende, sier Flåt.

Han hvilte ikke lenge på laurbærene og på nyåret var det kvalifisering til årets VM som stod for tur. I midten av februar gikk rørleggeren fra Kristiansand seirende ut av sin gruppe, og dermed står et nytt VM for tur i høst.

– Årets VM skal være i Canada, så det er ikke like eksotisk som i fjor, men målet er selvsagt å gjøre det bedre enn på Aruba. Jeg jobber derfor for å bli bedre på de områdene hvor jeg er svak, så får vi se hvordan det går, sier Flåt.

Bedre rørlegger

Mye av motivasjonen for Flåt er selvsagt at han holder seg i god, svært god, fysisk form, men det som også er viktig er at det er et veldig godt miljø i treningsgruppen.

– Dette er en veldig sosial sport, hvor man blir kjent med mennesker i alle aldre. Det gjør det gøy å gå på trening, noe som selvsagt er viktig når man trener så mye som jeg gjør, sier Flåt.

Han mener også at treningen gjør han til en bedre rørlegger.

– Jeg holder meg jo i god form, er skadefri og jeg yter godt på jobb. Det er derfor ingen tvil om at treningen gjør meg til en bedre rørlegger, sier Flåt.

Powered by Labrador CMS