KJØLER: Xiulin Ruan (til venstre) og Joseph Peoples bruker et infrarødt kamera for å sjekke kjøleeffekten til hvitmalingen på et varmt tak
KJØLER: Xiulin Ruan (til venstre) og Joseph Peoples bruker et infrarødt kamera for å sjekke kjøleeffekten til hvitmalingen på et varmt tak

Bruker maling som inneklimatiltak

De har laget verdens hviteste maling, og den kan overta jobben med å kjøle hus. Amerikanske forskere har funnet frem til en maling som kjøler mer enn det tekniske anlegget.

Published

– Hvis du bruker denne malingen på 100 kvadratmeter tak, så kjøler den mer enn kjøleanleggene som de fleste hus bruker, sier Xiulin Ruan. Han er professor ved Purdue-universitetet i USA.

100 kvadrat – 10 kilowatt

For å være helt nøyaktig snakker han om 1000 kvadratfot, det vil si 93 kvadratmeter. Dekkes den flaten av maling, gir det en kjøleeffekt som tilsvarer 10 kilowatt.

Malingen som Purdue-forskerne har utviklet, er på plass i 2022-utgaven av Guinness rekordbok som verdens hviteste. Rekorden var likevel ikke målet deres – målet var å bidra mot global oppvarming.

Kaldere enn omgivelsene

Tanken var å lage maling som reflekterer sollyset bort fra en bygning og kjøler den ned uten å bruke energi. For å gjøre den ekstremt reflekterende måtte de også gjøre den ekstremt hvit. Resultatet er maling som reflekterer 98,1 prosent av solstrålene samtidig som den gir fra seg infrarød varme.

Fordi malingen tar opp mindre varme fra solen enn den gir fra seg, så vil en overflate som er malt med den, bli kaldere enn omgivelsene. Helt uten at den bruker energi.

Det klarer ikke de malingene som allerede finnes på markedet – de reflekterer maksimalt 80–90 prosent av sollyset.

Flasser ikke

Forskningen har prøvd helt siden 1970-tallet å få til en maling som kan være et alternativ til air condition. Det som gjør malingen fra Purdue ultrahvit, er bariumsulfat – et stoff som også brukes i fotopapir og kosmetikk.

Stoffet finnes i forskjellige partikkelstørrelser i malingen. Forskjellige størrelser på partiklene sprer forskjellige bølgelengder av lyset.

Forskerne tror at de nærmer seg en grense for hvor hvit og reflekterende malingen kan bli.

– Høyere konsentrasjon av partikler er bedre for å gjøre noe hvitt. Men du kan ikke øke konsentrasjonen for mye. Da flasser malingen lettere av, forklarer Xiangyu Li, som tar doktorgraden sin på den superhvite malingen.

Ti grader

Målingene viser at hvitmalingen kan holde overflatene som den er brukt på, ti grader kaldere enn omgivelsene om natten. I sterkt sollys midt på dagen er de malte overflatene fire og en halv grad kaldere enn omgivelsene.

Ifølge pressemeldingene som Purdue-universitetet har sendt ut, kan malingen produseres på de samme fabrikkene som lager dagens kommersielle maling, med de samme prosessene.

Powered by Labrador CMS