UTBRUDD: Innstramningene på bergenske byggeplasser begynte med at alle ansatte på denne byggeplassen på Fantoft ble satt i karantene etter et utbrudd av den sørafrikanske korona-mutanten.

Redder rørleggerne fra nye bergensregler

Rørleggerne i Bergen klarer likevel å gjøre jobben sin med nye smittevernregler. Nå er det klart at rørleggeren kan gjøre seg ferdig på én byggeplass og begynne på neste jobb dagen etter.

Published Last updated

Det så ut til at den som var ferdig med jobben på ett prosjekt, måtte gå i karantene eller bytte til serviceoppdrag i flere uker. Nye smittevernregler i Bergen var formulert slik at rørleggeren fikk problemer med å gjøre jobben sin.

Nå har Rørentreprenørene og de andre organisasjonene i næringen fått gjennomslag for at det ikke blir slik. Er du ferdig på et prosjekt i morgen, kan du gå videre til neste prosjekt dagen etter.

Byggeplassutbrudd

Det så stygt ut for muligheten til å holde virksomheten i gang. Da to byggeplasser ble rammet av mutert koronavirus av både sørafrikansk og britisk type, ville Bergen kommune egentlig stenge byggeplassene helt.

Det sa først regjeringen og så byrådet nei til. Det kunne like gjerne føre til at de som arbeidet på byggeplassene, ville dra til andre kommuner og ta med seg eventuell smitte dit – eller at de som kommer fra andre land, ville reise hjem igjen og ta med seg ny smitte når de kommer tilbake til Bergen.

I stedet innførte byggenæringen i Bergen landets strengeste tiltak ut februar. Kontrollrunder hver time, begrenset adgang til byggeplassene – og en ny regel om at du ikke kan arbeide på mer enn én byggeplass. Rørleggeren og elektrikeren lå an til å bli hardest rammet, siden de oftere går fra prosjekt til prosjekt for å få gjort jobben sin.

Turte ikke annet enn å tolke strengt

– I frykt for at byggeplassene skal bli stengt ned, så har vi tolket forskriften på samme måte som fanden leser bibelen og tatt alt opp i strengeste mening, sier Morten Husa. Sjefen i Rørentreprenørene Norge avdeling Vest har sittet jevnt i møter de siste dagene for å få avklart hva reglene egentlig betyr.

FORHANDLET: Morten Husa i Rørentreprenørene Vest er full av godord etter lange diskusjoner med Bergen kommune.

– Vi tolket dem slik som at hvis vi har rørleggere som er på et prosjekt hvor det er mer enn tre som arbeider på byggeplassen samtidig, og dette prosjektet blir ferdig, så skal de ut i karantene ut februar. Det ville vært den store bøygen. Det er ikke alle som kan ta alle som har vært på anlegg og sende dem over på servicejobber, fastslår Husa.

Meningen med forskriften er da heller ikke slik.
– Det som har vært tanken hele tiden, er at hvis du er ferdig fredag, kan du begynne på nytt prosjekt mandag, men ikke hoppe tilbake på det gamle prosjektet. Det er vandringen mellom prosjektene de ønsker å få stoppet – ikke aktiviteten, sier han.

Stengt uten organisasjonene

Morten Husa synes det er utrolig bra å ha fått avklaringen. Han har sittet i jevnlige møter med kommunen og de andre organisasjonene i byggenæringen i Bergen de siste dagene.

– Vi som jobber i organisasjonene, har en gylden mulighet til å vise hvor viktig det er å være organisert både på arbeidsgiver- og arbeidstagersiden. Hadde vi stått alene nå, ville vi hatt kjempeproblemer. Hadde vi ikke hatt organisasjonene, hadde byggeplassene vært stengt, sier han.

Opprinnelig ville kommunen nemlig stenge byggeplassene helt. – Men vi fra EBA, BNL og Bygningsgruppen i Bergen har hatt god dialog med kommunen. Kommunen ante ingenting om de smittevernrutinene som BNL har utarbeidet, forteller Husa. Nå er rutinene til og med tatt inn i selve forskriften.

Underveis forteller han også om bedrifter som har vært svært opptatt av å løse problemene og finne nye måter å jobbe på. Dette er tungvint, men alt ville vært mye verre med stengte byggeplasser. – Og så må vi fokusere på at vi ikke skal lere etter smutthull. Da skyter vi oss selv i leggen, sier han.

Hindre smittespredning

I det daglige dukker det fremdeles opp spørsmål.
– Hvis jeg hele tiden tenker at «min jobb er å hindre smittespredning fra byggeplass til byggeplass», tenker jeg mange av svarene gir seg selv, sier Morten Husa.

– Samtidig har vi utfordringer. En prosjektleder som har ansvaret for to–tre–fire prosjekter samtidig, må bruke Facetime, Teams eller Zoom i stedet for å være på byggeplassene, peker han på.

Nå håper Husa at Bergen har gjort en viktig jobb som kommer resten av landet til gode:

– Sannsynligvis er det bare et spørsmål om tid før dette også kommer til å bli innført i andre deler av landet. Dette er universelt uansett hvilken kommune som velger å innføre det. Derfor er vi opptatt av å få gjort avklaringene og presiseringene formelt, sier han.

Powered by Labrador CMS