HJELPER: Rehva-president Frank Hovorka lover at organisasjonen kommer til å fortsette med å hjelpe byggenæring og driftere.

Rehva-president Frank Hovorka:

Ventilasjon kan hindre ny korona-nedstenging

Bedre romventilasjon redder liv. Ventilasjonstiltak er det som trengs for å hindre at samfunnet må stenge ned like fullstendig i neste korona-bølge.

Published

Det er den europeiske bransjeorganisasjonen Rehva som står bak den konklusjonen.
– Verdens helseorganisasjon, WHO, har endret standpunktet sitt om luftbåren smitte av koronaviruset, peker Rehva-president Frank Hovorka på.

WHO på glid

I sommer har WHO godtatt at viruset kan overføres gjennom luften, spesielt der det er mange mennesker på et lukket og dårlig ventilert område. Det kom etter et åpent brev fra 239 forskere i 32 land, inkludert mange av ekspertene i Rehva.

– Det bygger på et samarbeid mellom spesialistene i medlemsorganisasjonene våre i EU og rundt i verden. Covid-19-veiledningen vår har tatt hensyn til denne muligheten helt siden den første versjonen. Ekspertene våre har vist hvordan ventilasjonsanlegg kan drives trygt. Vi kommer til å fortsette å hjelpe byggenæring og fasilitetsstyrere, sier Hovorka.

– Vil redde liv

Rehva-styremedlem Atze Boerstra mener det er synd at WHO har undervurdert den rollen dråpesmitte i dårlig ventilerte rom spiller.

– Å endre kurs vil redde mange liv i fremtiden. Vi har arbeidet sammen med WHO for å forbedre ventilasjonsveiledningen deres for sykehusrom. Jeg håper at vi snart kan arbeide sammen for å finne ut mer om hva verden kan gjøre for å begrense spredningen av covid-19 via luften også på arbeidsplasser og i andre bygninger, sier Boerstra.

Tid og konsentrasjon

Jarek Kurnitski, som leder teknologi- og forskningskomitéen i Rehva, mener at de ferskeste bevisene viser hvordan de fleste tilfellene av «superspredning» har hendt.

– Nå vet vi at smittefaren avhenger av tiden og konsentrasjonen av partikler med smitte. Den siste er en funksjon av ventilasjon og romstørrelse. Infeksjonsfaren kan beregnes for typiske utforminger av rom, og det er mulig å ta forholdsregler for å bedre ventilasjonen, sier han.

– Så lenge medisin og vaksine ikke finnes, er fremdeles ventilasjonen det viktigste tiltaket for å kontrollere smitten. Hvis dette gjøres skikkelig, kommer det til å være behov for mye mindre nedstengning i neste smittebølge, konstaterer Kurnitski.

Kommer med smittekalkulator

Rehva har kommet med oppdaterte råd og veiledninger om koronaen helt siden tidlig i vår. Allerede i mai forklarte Jarek Kurnitski hvordan ventilasjon er det viktigste smittekontrolltiltaket så lenge det ikke finnes medisin eller vaksine.

Organisasjonen varsler at den neste versjonen av koronaveiledningen fra Rehva kommer med nye dokumenter om skolebygg og en egen kalkulator for smitterisiko.

I september kommer det så et nettbasert kurs om trygg og sunn drift av bygninger etter nedstengningen og mens pandemien varer.

Powered by Labrador CMS