GOD HJELP: Både Eirik Gulbrandsen (til venstre) og Tom André Wolden Svean har fått god hjelp av Nav.

ARBEIDSLIV

Nav-tiltak hjelper både lærlingen og rørleggermesteren

NARVIK: Han gikk fra stø kurs mot sosialhjelp til stø kurs mot svennebrev. Et Nav-program ga Tom André Wolden Svean en fremtid i faget og Narvik Rør sårt tiltrengt rekruttering.

Publisert

Det er nesten umulig å få en lærling i Nord-Norge, sukker Eirik Gulbrandsen. Sjefen i Narvik Rør har altfor mye å gjøre. Gulbrandsen og Sindre Hanssen har vært alene i firmaet og ligget på sju millioner i omsetning.

– Det vil jo si at vi to jobber litt, sier han.

Avbrutt skole

Det ble et kvalifiseringsprogram gjennom Nav som ga bedriften den hjelpen den trenger. Tom André Wolden Svean og kona flyttet fra Trondheim til Narvik. Han hadde ikke arbeid å gå til og heller ikke noen fullført utdannelse.

– Jeg hadde gått det første året på elektro, og så restaurant- og matfag, men det var ikke noe for meg. Nav spurte om jeg ville ta elektro igjen eller et annet fag. Da tenkte jeg meg om og tenkte at rørlegger kunne være kjekt. Det er jo arbeid i fleng for rørleggere. Dermed ble det bare sånn, egentlig. Så fikk jeg hjelp og støtte fra Nav, og så tok de kontakt med Narvik Rør, forteller Svean.

På bar bakke

Dermed fikk Gulbrandsen og Hanssen en lærling. Han startet virkelig på bar bakke.

– Jeg visste ikke hvordan du bruker en hammer, sier Svean selv.

– Du visste ikke hva en skiftenøkkel var, repliserer Gulbrandsen.

– Nav har samarbeidet med opplæringskontoret. Det var de i samarbeid som strekte ut en hånd og lurte på om vi hadde mulighet til å ta inn en lærling. De kom med et par, og vi tok den første trønderen, spøker Gulbrandsen, som også opprinnelig kommer fra Trondheim.

Dekker lønn

– Vi er en ganske ung bedrift og hadde egentlig ikke plan om å vokse noe særlig ennå, men lærling måtte vi ha. Så fikk vi møte Tom, og da var det gjort. Han er blitt en stor ressurs, sier Eirik Gulbrandsen.

Lærlingen hadde aldri vært borti tekniske fag. Men Nav har en ordning og dekker lønn de første årene i dette tilfellet. Det finnes flere kompensasjonsordninger for å få tilskudd til oppfølging, men dem har ikke Narvik Rør benyttet seg av.

– Det handler mest om at vi har sprengt kapasitet og ikke tid til å holde på med papirarbeid, melder rørleggermesteren.

Rørt minister

Han har hatt arbeidsminister Marte Mjøs Persen på besøk.

RØRENDE: Marte Mjøs Persen synes historien er rørende.

– Det er rørende og godt å høre historien til Tom André om hvordan ordningene bidrar til at han nå kan få seg både fagbrev og fast jobb, sier hun til lokalavisen Fremover.

– Det var kjekt å kunne fortelle dem direkte hvor bra dette opplegget er. For meg som ikke har noe annet, kan jeg ta utdannelse uten å ta på meg mer lån, sier Tom André Wolden Svean.

Eirik Gulbrandsen har kritiske innspill, også, og forteller gjerne Nav hva som kan gjøres bedre:

– I et sånt opplegg – ikke direkte om Tom, men mer generelt med folk som krever mye ekstra oppfølging – er det kanskje flere nedturer enn oppturer i starten. Da er det viktig at Nav er inne og støtter dem som sitter med pengesekken: Sjefene som skal prøve å få økonomi i det. For i starten er det ikke økonomi i et sånt løp, det handler mer om menneskelighet, sier han.

– I stedet for å fokusere bare på lærlingen, bør Nav fokusere på oppfølgingen og at de som skal ta vare på lærlingen, gjør den jobben de skal gjøre. Det var de jo helt enige i, og dette er et nytt prosjekt med mye upløyd mark, sier Gulbrandsen.

På oppdrag alene

Nå har Tom André Wolden Svean tatt førerkort, fått sin egen bil og kan ta oppdrag alene. Jobber i Kjøpsvik, halvannen times kjøretur unna, er vanskelig når du ikke har lappen, konstaterer sjefen.

– Læringskurven har steget ganske godt etter at han fikk prøve seg litt alene. Det tvinger ham til å tenke selv – vi tenker ikke for ham lenger. Så har vi det fantastiske opplegget med Facetime til å hjelpe oss, sier han.

– Det har hjulpet veldig mye, sier Svean. – Det er fortsatt ting jeg ikke skjønner eller vet, og da må jeg ringe og høre.

– Men da er det ofte vi ikke bidrar så mye og sier at «dette får du løst», sier Gulbrandsen.

– Kanskje bruker du dobbelt tid, men du lærer. Den muligheten har du med Nav i ryggen. Da kan du lære på den litt dyrere måten, som kanskje er den beste.

Mål: mesterbrev

Egentlig var tanken at firmaet bare skulle ha rørleggermestere.

– Jeg tvang kollegaen til å ta mesterbrev. Men det handler også om å få motivasjon til hverdagen. Mange ganger er du lei, men mesterbrev gir motivasjon for å holde på videre, sier Gulbrandsen.

Han legger ikke skjul på at mesterbrev er målet for Tom André Wolden Svean, også, etter hvert.

– Så har vi også spisset oss litt inn på sprinkler. Jeg har tatt prosjektering og kontroll og er FG-godkjent, og det er veldig få i Nord-Norge som har det. Ellers har vi mest næringskunder og veldig få privatkunder, og vi er godkjent våtromsbedrift, ramser Gulbrandsen opp.

Servicefavoritt

For Svean er det servicejobbene som er favoritten:

– Reise hjem til folk og fikse problemene. Det er koselig å se at det funker igjen, sier han.

– Tom er blitt et kjent fjes på kommunale institusjoner. Han kom som en veldig beskjeden kar. Nå har han fått litt ansvar for Kjøpsvik. Der er det mange kommunale leiligheter, og de er blitt hans område, forteller Gulbrandsen.

Powered by Labrador CMS