FÅR KONSEKVENSER: Det gjenstår å se hvordan den varslede lakseskatten vil slå ut, men konsernsjef i PTG, Terje Arnesen, tror det vil få konsekvenser for selskapet.

PTG

Lakseskatt kan flate ut veksten

Veksten fortsetter for PTG, men regjeringens foreslåtte lakseskatt kan legge flere planlagte prosjekter på is og dermed bidra til å bremse den videre utviklingen.

Published

– Det er økt usikkerhet i oppdrettsbransjen knyttet til det nye skatteregimet. Det gjenstår å se hvordan dette vil slå ut, men det er ingen tvil om at dette er noe som vil påvirke vår virksomhet, sier konsernsjef i PTG, Terje Arnesen.

Runder 600 millioner

PTG-konsernet er et resultat av integrasjon mellom selskapene Kuldeteknisk, FrioNordica, Kjøleservice Helgeland og Multi Kulde (Bodø). Konsernet ble i fjor kjøpt av NCG og er i dag en del av det som er Nordens største kompetansemiljø på temperaturhåndtering. Samlet omsetning ligger, etter et nytt oppkjøp i Finland, på rundt 2.8 milliarder kroner.

I Norge består PTG av 12 juridiske enheter. I fjor rundet omsetning 500 millioner kroner. Veksten var betydelig og opp fra 423 millioner kroner i 2020. Den gode utviklingen fortsetter ifølge styreleder.

– Vi kommer i år til å passere 600 millioner kroner, noe som skyldes både organisk vekst, men også oppkjøp som er gjort i år, sier styreleder i PTG, Anders Høifødt.

All aktivitet i Russland er lagt på isÉn av skyene i horisonten kommer altså som følge av regjeringen foreslåtte skatteregime for havbruksnæringen. Den effektive grunnrenteskatten foreslås satt til 40 prosent. Inkludert selskapsskatt blir samlet effektiv marginalskatt 62 prosent. Forslaget er sendt ut på høring, med høringsfrist 4. januar neste år. Næringen har reagert unisont, og blant annet sagt at noe av konsekvensene vil være stopp i alt av nye prosjekter.

– Havbruksnæringen er én av våre store næringer, så stans i prosjekter vil selvsagt påvirke oss, sier Arnesen.

Han forteller at selskapets fabrikk ved Malmefjorden ved Molde siden åpningen har opplevd enorm vekst og nærmest doblet omsetningen fra 120 til over 200 millioner kroner. De vurderer derfor en utvidelse av kapasiteten.

– Med de varslede innstrammingene må vi selvsagt vurdere vår timing av en eventuell utvidelse, sier Arnesen.

Han understreker sammen med styreleder at selskapet har en brei portefølje av prosjekter, så om oppdrett skulle bremse opp, så har de andre bein å stå på. Høifødt forteller imidlertid at også all aktivitet og prosjekter i Russland har stanset opp som følge av den pågående krigen.

– Russland har aldri vært et stort marked for oss, men vi har levert noen kjøle-og fryseløsninger til russiske fiskebåter. Dette er aktiviteter som nå er helt avskrevet, sier Høifødt.

Stort behov for energieffektiv kjøling

Styrelederen ser til tross for noen skjær i sjøen lyst på utviklingen, og mener at i en tid hvor energiprisene går til himmels, så vil det alltid være behov for energieffektive kjøling.

– Energiprisene i Europa tilsier jo at det ikke bør være et mindre behov gode varmepumper og effektive kjøl- og fryseløsninger. Selv om vi også er påvirket av all uro knyttet til leveranser, krig og renter, så er jeg fortsatt optimist, sier Høifødt.

Nylig ble det også kjent at Nordic Climate Group, som eier PTG, ekspanderte til Finland, hvor de hadde kjøpt, MV-Jäähdytys. Med innlemmelsen av MV-Jäähdytys (MV) i Finland får det nordiske konsernet en samlet omsetning på 2,8 milliarder SEK. MV er Finlands ledende uavhengige leverandør av kjøle- og fryseservice. Selskapet leverer både installasjon, vedlikehold og reparasjon av kjøle- og frysesystemer og industrikjøkken.

Gjennom selskapets fem servicesenter tilbyr de landsdekkende døgnet-rundt-service til mer enn 45.000 systemer. MV har hatt stor vekst, har om lag 200 ansatte, og omsetter årlig for over 30 millioner EUR.

– I den daglige operative driften betyr ikke dette så mye for oss, men det er klart at man er en del av en stadig større gruppe. Det kan gi noen fordeler som også vi her i Norge kan benytte oss av, blant annet på innkjøp og IT-løsninger, sier Arnesen.

Powered by Labrador CMS