RØRAMBASSADØR: Chrisander Jimenez (20) er en av RørNorges ambassadører.

REKRUTTERING

Chrisander (20): – Jeg er blitt stoppet av jenter på byen som spør meg hvordan det er å jobbe som rørlegger

Chrisander Jimenez er en av Norges rørleggerambassadører. Men når vi møter han, jobber han aller mest med å koble på et varmebatteri.

Published Last updated

– Vi begynte med jobben på fredag og satser på at dette tar tre dager. Målet er å bli ferdige i dag, smiler 20-åringen til NemiTek. 

Han og kollegaen har allerede koblet på to varmebatterier i et annet rom og nå jobber han med den siste koblingen. Og han smiler hele tiden mens han prater. 

– Det er det jeg liker med denne jobben, det er alltid noe nytt! Det blir aldri noe samlebånd. Når du kommer på en jobb, er det masse utfordringer som du må tenke gjennom og du må utbedre ting og finne løsninger selv. Det holder deg aktiv, sier han. 

Bruker sosiale medier 

Chrisander kan prate godt for seg og det er kanskje en av grunnene til at RørNorge har plukket han ut som en av sine rørambassadører denne våren. 

Rørambassadørene er en del av Bli Rørlegger, RørNorges rekrutteringskampanje, der kommunikasjonen skal skje «på de unges premisser».

Noe som blant annet betyr å bruke sosiale medier for å nå frem til unge, håpefulle og potensielle rørleggere. Men hva går det ut på i praksis? 

– Vårt ansvar er å spre budskapet vårt, som er å få flere unge interesserte i rørleggerfaget. Så da lager jeg Tik Tok-er og tar over Snapchatten av og til for å få de interesserte. Det gjelder kanskje særlig jentene, sier Chrisander. 

Blitt stoppet av jenter 

Det har nemlig vært et stort fokus på å få flere kvinner inn i rørleggeryrket og rørleggerlærlingen Jimenez mener selv løsningen er nærliggende. Selv om den er en utfordring å gjennomføre. 

– Jeg er blitt stoppet av jenter på byen som spør meg hvordan det er å jobbe som rørlegger og om hvordan det er å være jente i et mannsdominert yrke. Nå har ikke jeg noen innsikt i akkurat det, men jeg tror det ville hjelpe veldig med rett og slett flere kvinner i yrket. For selve yrket kan alle gjøre, uansett kjønn. Men jeg tror kanskje det hadde vært enklere for dem hvis det var flere med samme kjønn på utdanninger og arbeidsplasser, sier Chrisander.

– Hvilke andre ting får du spørsmål om? Er det noen som lurer på for eksempel lønn? 

– Noen spør meg om hvor mye vi får i lønn og andre spør meg om hvor mye jeg har i lån. Det siste er jo et viktig spørsmål, for det er null lån! Du går rett ut av skolen og tjener penger og ingen lån på baklomma, smiler han, før han lister opp tre andre årsaker til å bli rørlegger. 

– Bare tre? Du tjener penger allerede som 17-åring, det er en jobb som det er lett å trives i og så er det masse varierte arbeidsoppgaver, sier Chrisander. 

– Kunne vært meg 

Vi møter forresten rørleggerlærlingen på jobb på Re videregående skole i Vestfold, og elevene der er akkurat nå på vei inn til mer undervisning. 

Chrisander ser ser absolutt ironien i at i et annet liv kunne han vært den som gikk inn i klasserommet, i stedet for inn i det tekniske rommet rett ved siden av. For de er jo nesten like gamle. 

 – Jeg tenkte på det når vi kom hit! Det kunne vært meg, på en måte. Hvis jeg hadde vært i vanlige klær, så hadde jeg sett ut som en elev her, sier han og ser litt tankefull ut.

Men det varer ikke veldig lenge. 

– Jeg har egentlig alltid visst at jeg skulle bli rørlegger. Jeg vokste opp opp med en far som var det, og har bestandig likt det. Så jeg er nok havnet der jeg skulle, smiler Chrisander Jimenez. 

Chrisander Jimenez er rørambassadør.
Powered by Labrador CMS