PROSJEKTLEDER: Benjamin Husstad-Nedberg er prosjektleder i Norges Hyggeligste Håndverker.

JOBB

Foreldre er skeptiske til håndverksfag: – Mange har hørt negative historier

Nesten halvparten av foreldre mener håndverksbransjen ikke er et «reelt yrkesvalg» for ungene deres, ifølge en undersøkelse. – En stor utfordring, sier bransjen selv.

Published

– Dette er en stor utfordring for bransjen og jeg tror det ligger mye psykologi her. Mange har hørt negative historier om for eksempel svart arbeid i håndverksbransjen i flere tiår og dette har vært med på å skape et bilde av bransjen som vi må kjempe mot.

Det sier prosjektleder Benjamin Husstad-Nedberg i Norges Hyggeligste Håndverker om resultatet fra Norstat-undersøkelsen de gjennomførte i september 2021.

NemiTek møtte Nedberg nylig på arrangementet «I stand», i regi av deres egen organisasjon.

Undersøkelsen viser nemlig med all tydelighet at håndverksbransjen har en lang vei å gå når det gjelder rekruttering.

Der svarte blant annet hele 42 prosent av befolkningen med barn under 20 år, at de «ikke anså håndverksyrkene som et reelt yrkesvalg for sine barn.»

– Dette er jo på en måte hele grunnen til at «Norges Hyggeligste Håndverker» eksisterer, og at vi har arrangementer som «I stand». Vi mener håndverkere får for lite anerkjennelse, og en av de beste metodene for å motbevise det, er å vise fram alt det gode som gjøres. Og å vise fram hvor viktig jobben er for samfunnet, sier en engasjert Husstad-Nedberg.

Fortelle de gode historiene

Til kåringen av Norges Hyggeligste Håndverker 2023 har det nå kommet inn hele 2.000 nominasjoner. Noe som sier litt om hvor mye bransjen selv ønsker å vise fram sine håndverkere og sitt håndverk.

Prosjektlederen mener at noe av suksessfaktoren til fremtidig rekruttering ligger her.

– Det handler mye om kommunikasjon, om å vise seg fram og å fortelle de gode historiene. Se for eksempel på Ingeborg-nettverket og alt de har fått til, påpeker han.

Han tar også fram malerbransjen som et eksempel på mulighetene som ligger der.

– Malerbransjen har selvfølgelig en utfordring, når det gjelder konkurransen med «Gjør det selv»-markedet. Her tenker jeg at man må finne de positive vinklingene, å få vist fram for alle der ute hvilken god jobb fagfolkene gjør, sier Husstad-Nedberg.

– Hvis du akkurat nå, på en tabloid måte, skulle fortelle en 15-åring (og foreldrene) hvorfor håndverksyrket er noe å satse på, hva ville du sagt da?

– Du får jobbe med mennesker, du får jobbe med kroppen, det er god lønn, null studielån og dessuten mange muligheter til videreutvikling, sier prosjektlederen – som også tar med en siste ting:

– Behovet for håndverkere er kronisk. Dette er en av de sikre yrkesvalgene du kan ta, avslutter Benjamin Husstad-Nedberg.

– Start i barnehagen

Til stede på «I stand»-arrangementet var også kommunikasjonsdirektør Marius Strand fra Nelfo, bransjeforeningen for blant annet elektro og IT.

Strand mener at kanskje spesielt hans bransje har en fordel når det gjelder å tiltrekke seg ungdommen.

– Hvis du velger en utdannelse innenfor elektrofagene, så er du jo midt i kjernen av det grønne skiftet. For å dra det litt langt: Du kan være en premissleverandør for at man skal klare å løse klimakrisen. Skal vi kutte utslipp, må vi elektrifisere mer. Og det er jo det vi driver på med hver dag, sier Strand.

KOMMUNIKASJONSDIREKTØR: Marius Strand er kommunikasjonsdirektør i Nelfo. Her sammen med administrerende direktør Nina Solli i BNL.

Han sier også at de har jobbet målbevisst for å få flere kvinner inn i bransjen. I dag er det bare tre prosent kvinnelige elektrikere. Det positive er at søknadsdelen kvinner til elektro og datateknologi er på 8,3 prosent i år, mot 7,6 prosent i fjor.

– I elektrofagene har vi jobbet i mange år for å få kvinnene til oss, og det er positivt at andelen søkere øker, sier Strand.

– Hva mener du kan gjøres for at en 15-åring skal velge yrkesfag?

– Dette er jo et langsiktig arbeid, men å starte med 15-åringen er kanskje for sent? Kanskje må man starte mye tidligere for å løfte statusen til yrkesfagene. Start gjerne i barnehagen, smiler Marius Strand i Nelfo.

Powered by Labrador CMS