På PLASS: Til stede på arrangementet var både administrerende direktør Nina Solli i BNL og kommunikasjonssjef Marius Strand i NELFO.

UTDANNING

Kjemper mot fordommene

SØRENGA, OSLO: Vi vil mangle 100 000 håndverkere det neste tiåret. Blant mange løsninger: Jobbe mot fordommer og myter om håndverksfaget. Og fortelle alle, både foreldre og barn, om alle mulighetene det kan gi.

Published

På en strålende, men - la oss være helt ærlig - altfor varm onsdag formiddag i indre Oslo havn, ble det ved Sørenga bro holdt en liten happening.

Den var kalt “I stand” og ble arrangert av Norges Hyggeligste Håndverker. Og her var både media, politikere og bransjefolk til stede.

Og mens TV2 prøvde å intervjue en sedvanlig sjarmerende byrådsleder Raymond Johansen og kunnskapsminister Tonje Brenna, slet vanlige mennesker med sykler og vesker for å komme seg forbi alt styret. Og Raymond vinket dem høflig forbi på brua.

Alt dette var hyggelig nok, men bakteppet er alvorlig og viktig.

Norge vil ifølge SSB mangle 100 000 fagarbeidere i 2035, og som arrangøren helt riktig påpekte: Har vi ikke nok håndverkere, kan vi ikke lenger ta for gitt at ting rundt oss er i stand.

Så spørsmålet er selvfølgelig: Hvordan styrke rekrutteringen til yrkesfag?

Myteknusing må til

– Jeg tror vi må knuse noen myter, og det er nettopp det slike arrangementer kan hjelpe til med, sier administrerende direktør Nina Solli i BNL til NemiTek.

 Solli mener det er mye å hente ved å rette seg mot foreldrene, når deres barn skal velge utdanningsvei.

– Jeg tror kanskje foreldrene tenker at når ungene går på studiespesialisering, så har de sikret seg alle muligheter for fremtiden. Det synes jeg er et tap for veldig mange praktikere. For du kan gå yrkesfaglig vei, du kan få deg et fagbrev, og etter det er alle muligheter åpne.

I STAND: Onsdag var flere av disse skiltene plassert rundt omkring i Oslo. For å bevise at her er det i stand., takket være håndverksbransjen.

Nå peker hun for sikkerhets skyld bakover mot byrådsleder Raymond Johansen, som fortsatt prøver å si noe fornuftig til TV-kameraene.

– Jeg synes Raymond, som jo er rørlegger i bunnen, er et veldig godt eksempel på det. Et fagbrev i bunnen gir utallige muligheter, smiler hun.

Vise fram rollemodeller

– BNL jobber jo både på makronivå med denne problemstillingen, som blant annet lobbyist mot regjering og myndigheter for å få forbedre muligheten til å rekruttere flere håndverkere. Samtidig handler det jo i bunn og grunn om å få 16-åringen til å velge yrkesfag. Hvor er det viktigst å sette inn støtet?

– Jeg tror ikke 16-åringen er så opptatt av alle de makrotallene vi snakker om her. Da må vi heller snakke om noe vanligere. Jeg tror det er veldig viktig å vise frem gode rollemodeller, sier Solli og forteller en historie.

Hun var på Tøyenbadet for litt siden og møtte en lærling som viste henne rundt. Jenta hadde valgt tømrerutdannelse, og var fornøyd med valget sitt. Hun ville jobbe med hendene, hun ville jobbe ute og hun ville velge noe annet.

– Problemet hennes var at de rundt henne trodde hun hadde trykket feil på søknadsskjemaet. Både lærere og rådgivere trodde hun bokstavelig talt hadde trykket på feil knapp. Så her måtte en helt vanlig jente kjempe mot alle mytene rundt det å velge utradisjonelt. Det sier litt om de barrierene vi står overfor, sier Solli.

Som alle andre på Sørenga bro denne formiddagen, er direktøren også opptatt av framsnakking. Av håndverksbransjen. Og av mulighetene bransjen kan gi.

ARRANGØREN: Prosjektleder Benjamin Husstad-Nedberg i Norges Hyggeligste Håndverker i samtale med byrådsleder Raymond Johansen (. Foto: Christian Mauno

– I stedet for å gå og tenke på alt som er i ustand og se de dårlige overskriftene, så vil jeg fokusere mer på alt som skapes. Tenk på at alt dette (peker mot Sørenga) som er bygd. Hvem vil være med å skape den fremtiden vi skal bo i, spør BNL-direktør Nina Solli.

– Kunne aldri blitt møbelsnekker

Til slutt spør vi byrådsleder Raymond Johansen om han ville valgt rørleggerfaget i dag, hvis han kunne velge?

Han svarer ikke direkte på spørsmålet.

- Rørleggerfaget er et fint yrke, og det passet for meg. Jeg kunne for eksempel aldri blitt møbelsnekker, det har jeg bare ikke “skillsa” til, ler han.

– Og ikke minst kan du jo bli hva som helst etter at du har tatt fagbrevet. Det er jo du et godt eksempel på, skyter Solli inn, stadig like engasjert.

Han smiler.

 – Ja, det kan du, avslutter Raymond Johansen.

Powered by Labrador CMS