REKRUTTEREREN: Kjetil Nilsen prøver å overbevise elevene om at det er rørlegger de skal bli.

REKRUTTERING

Kjetil har fem minutter på å gjøre deg til rørlegger: – Er neste gruppe klar?

Sett fra utsiden er det et kontrollert kaos. På innsiden prøver man å finne fremtidens håndverkere. Men husk at du bare har fem minutter.

Published

Kjetil Nilsen er pensjonist, men han ser ikke sånn ut. Ikke i dag. I hvert fall ikke i dag.

Han er et par timer inne i sin maratondag, der konsentrasjonen må være på topp. Stemmen har begynt å svikte litt allerede, men han rister det fort av seg. Her er det ingen tid å miste.

Noen meter unna ham frister tømrerne, malerne og blikkenslagerne med sine yrker. På den andre siden av plassen prøver anleggsgartnerne å vise seg fra sin beste side. («Fort, er det noen her som vet hva en anleggsgartner gjør? Èn person? Ok, jeg tror vi skal vise dere en kort videosnutt.»)

Men den den tidligere rørleggeren og læreren Nilsen har ikke tid til å tenke på konkurrentene akkurat nå. For hvert femte minutt får han besøk på standen sin. En ny gruppe 15-åringer med hele livet foran seg. Kjetils mål er at alle sammen skal bruke det livet til rørleggeri. I hvert fall noen av dem.

– Har du fått deg noe å drikke, spør Elin litt bekymret.

– Ja, jeg har noe vann bak her, svarer han distrahert.

Dette sier han samtidig som han blir intervjuet av oss OG også prøver å få neste gruppe til å komme seg på plass.

Det går sånn passe.

– Fem minutter er jo ingenting! Men du må bare prøve å gi dem en smak av det, smiler han til Nemitek, før han umerkelig snur seg gradvis bort fra oss.

Nå prater han til elevene i stedet.

– Dette er og blir deres valg. Hva kameraten din eller venninna di velger har ingenting med deg å gjøre. Eller hva mamma og pappa sier. De kan selvfølgelig gi gode råd, men til syvende og sist er det dere som tar valget. Og forresten: Jenter, rørleggefaget trenger dere.

Han snur seg brått mot oss.

– Elin! Hvor mange jenter har vi i dag?

– 12 prosent av lærlingene er jenter, svarer hun.

– Og du er rørleggermester, ikke sant?

– Det er jeg.

– 12 prosent! Det er ikke mye. Vi trenger flere, sier Kjetil til forsamlingen.

ORGANISATOREN: Leder for rørentreprenørenes opplæringskontor i Vestfold, Elin Brænne, har vært med på å organisere BASE-dagen.

60 prosent har ikke VG2

Ja da, det er greit. Det er mulig vi overdriver betydningen av denne solvarme formiddagen på Thor Heyerdal videregående skole.

Elevene rundt oss har tross alt et halvt år på seg før valget skal tas. Og selv da er ikke alt håp om nye rørleggere i fremtiden ute. Langt ifra.

– Rundt 60 prosent av våre lærlinger har ikke VG2, så det er mange som blir rørleggere i voksen alder, forteller leder i Rørentreprenørenes Opplæringskontor i Vestfold, Elin Brænne.

Ja, dette er den samme Elin som tidligere var bekymret for vanninntaket til Kjetil.

Sammen med de seks andre opplæringskontorene, arrangører Elin hvert år den store BASE-dagen (Bygg og anlegg søker elever), som i år er lagt til Larvik.

1.277 tiendeklassinger, nærmest alle 15-åringer i hele Vestfold, er her eller er på vei.

De er delt opp i 42 grupper, som alle skal bruke fem minutter på hver av de 15 fagdemonstrasjonene. Dette kreves presisjon, både fra arrangører og bussjåfører. I tillegg er skolen fylt av lærere, stand-frivillige og rådgivere.

Det er litt av et syn.

– Viktig med rekruttering

Her viser alle bygg- og anleggsfagene seg fram, slik at det flere elever kan fristes til å begynne på de totalt fire skolene som tilbyr bygg- og anleggsfagene i Vestfold.

Den eneste skolen i fylket med egen rørleggerlinje (VG2) er for øvrig Færder videregående skole.

Elin er kanskje ikke så bekymret for den lokale rekrutteringen. Rørlegger er det tredje største lærefaget av de 22 yrkesfagene i Vestfold.

– Likevel er det selvfølgelig viktig med rekruttering, noe vi gjør mye av. Vi reiser rundt med en henger til alle skolene som har VG1, for å lære bort yrket vårt. Det er viktig at vi viser VG1-elevene på bygg og anlegg hva rørleggerlinja går ut på. Ellers kan vi risikere at de velger et annet bygg og anleggsfag, sier hun.

Litt senere går vi forbi Kjetil foran enda en gruppe elever, og der er han inne på noe av det samme.

– Hvis du har planer om å bli rørlegger, så er det lurt å velge den skolen som har rørlegger VG2. Da vil du få mer kunnskap og opplæring om den linjen også på VG1, sier Nilsen.

LÆRLINGENE: Veli Halili og Håkon Næss er rørleggerlærlinger i Larvik og hjelper til på BASE-dagen.

Nye oppgaver hver dag

Pensjonisten Nilsen er for øvrig ikke alene på rørlegger-standen. Lærlingene Veli Halili (22) og Håkon Næss (24) er medhjelpere og de jobber i dag hos henholdsvis Bjørn Gregersen AS og Larvik Rørhandel.

De har ingen problemer med å selge inn rørleggeryrket.

– Det er nye oppgaver hver dag, det er nye ting og nye utfordringer som du aldri har borti før. Noe som er ganske viktig i resten av livet også, sier Veli, som har et par måneder igjen av lærlingetida.

– Jeg håper jo jeg fortsetter der jeg er i dag, og jeg tror det skal gå i orden, sier 22-åringen.

Håkon sier at det er noen myter blant ungdomsskoleelevene som de prøver å knuse.

– Mange tenker at vi er nede i kloakken hele tida og lukter ille og alle de greiene der. Men litt avhengig av hvilket firma du jobber for, så er det ikke ofte du har noe med kloakken å gjøre! Kanskje bortsett fra å legge rørene. Vi driver jo med så mye! Varme, ventilasjon, sprinkleranlegg og masse annet. Dette er ikke så skummelt yrke som noen tror og det er ganske variert, sier Håkon.

Mellom BI og rørlegger

Vi forlater lærlingene og vi går videre for å oppleve mer av det kontrollerte kaoset rundt oss.

Alle bussene kommer nesten i veien for hverandre på parkeringsplassen og ut av dem strømmer det nye 15-åringer. Det hamres, males, graves og vises videosnutter.

ELEVEN: Emil Gudbrandstuen (15) må snart velge videregående skole. Det står foreløpig mellom rørlegger, og å gå BI etter videregående skole.

Inne på skolen er det flere stander. Men her har de ikke bare fem minutter. Her kan de faktisk være en stund. Og henge rundt ved det faget som interesserer dem mest.

– Det står mellom å begynne på BI og rørlegger. Jeg har ikke bestemt meg ennå, men jeg har jo ennå litt tid, sier 15-åringen Emil Gudbrandstuen fra Andebu.

– Hvorfor akkurat de to valgene?

– Jeg har alltid likt business da! Har alltid prøvd å tjene penger og jeg liker å selge og jeg tror jeg få gode nok karakterer til å komme meg inn på BI. Men jeg er også glad i bruke hendene, være ute i naturen og snekre og gjøre sånne ting. Dessuten var jeg med onkelen min som rørlegger under arbeidsuka, sier Emil.

– Er det noe med denne dagen som hjelper deg med å velge?

– Jeg får sett hvordan ting fungerer. Og så kan jeg stille spørsmål om hva det går ut på, om utdanninga, hvor lang tid det tar, hvor mye man tjener og alt det. Man får bare vite masse her, sier Emil.

– Et lite innblikk

Vi er på vei ut av messen, og der er sannelig Kjetil igjen. Han er nå på gruppe nummer.. vi har lyst til å si 25? 26?

YRKESMESSE: Kjetil Nilsen og Elin Brænne jobber for å rekruttere fremtidige rørleggere på BASE-dagen.

Stemmen har kommet mer tilbake og han virker mer i flyten. En ny gruppe har hatt sitt lynkurs, for nå er det gått fire minutter og 42 sekunder. Bare avslutningen igjen nå.

Han sukker litt tungt før han går inn for landing.

– Å lære et fag på fem minutter er selvfølgelig håpløst. Men hvis dere bare går herfra med et lite innblikk i hva rørleggertjenester er for noe og også husker det at jenter er hjertelig velkomne, så har jeg gjort jobben min. Ha en fin dag videre, folkens! Sånn. Er neste gruppe klar?

IVRIG: Pensjon er ingen hindring: Kjetil Nilsen gir jernet for å rekruttere ungdommer til rørleggeryrket her på BASE-dagen i Larvik.
Powered by Labrador CMS