STUDENTER: Her er noen av førsteårsstudentene på Energi og Miljø i bygg på Oslomet. Fra venstre: Adrian Cortez Espeleta, Anders Bredal-Andersen, Nebi Ulug og Vince Daniel Balabadan.

UTDANNING

Den nye generasjonen: – Jeg har drømt om dette siden jeg var liten

De har knapt gått to uker på bachelor på Energi og miljø i bygg, og for noen av dem er dette guttedrømmen som går i oppfyllelse.

Published

– Det har vært en drøm for meg så lenge jeg kan huske! Jeg var veldig glad i å bygge lego når jeg var liten, og dette er akkurat det samme, bare i en mye større versjon, smiler Adrian Cortez Espeleta til Nemitek. 

Vi er på Oslomet i Oslo sentrum og førsteårsstudentene på bachelor Energi og Miljø i bygg er akkurat ferdig med undervisningen. 

Adrian er en av totalt 132 som går på bachelorutdanningen på Energi og miljø i bygg på Oslomet, mens det er totalt 85 (inkludert både heltid og deltid) som tar masterutdanningen. 

Dette eller lærer 

Ved siden av Adrian sitter Anders Bredal-Andersen, som i motsetning til sin studiekollega, ikke har vært sikker siden barndommen på at ingeniør var veien å gå. 

– Det sto mellom dette og å bli lærer, og til slutt valgte jeg energi og miljø. Jeg tror det er mulig å få få en god jobb i fremtid med denne utdannelsen, sier Anders.

Som på et par uker har rukket å bli tillitsvalgt blant studentene. 

– Han er til å stole på, ler Adrian. 

Får sjansen nå 

I tillegg til Adrian og Anders har vi også selskap rundt bordet av Vince Daniel Balabadan og Nebi Ulug. 

Nebi sier det sto mellom dataingeniør og Energi og miljø, og siden de på førstnevnte må ha mye Python, var valget enkelt. 

– Jeg er ikke veldig glad i Python, ler han. 

Drømmen hans er prosjektering av nybygg og vil jobbe med både ventilasjon, varmtvann og, ja, «det meste som har med bygg å gjøre», som han selv sier. 

Likheten med alle fire er ønsket om å jobbe med energi og miljø. Både fordi det virker som det er en trygg og god jobb for fremtiden og for at du samtidig er en del av løsningen når gjelder miljø og energikrise. 

Og for Vince, i likhet med Adrian, så var dette en yrkesvei han bare måtte velge. 

– Jeg har alltid lurt på hvordan ting fungerer og undret meg over hvordan ting vil bli i fremtiden. Og det får jeg sjansen til nå, smiler han. 

Ikke stabilisert seg 

Universitetslektor Heidi Liavåg ved Oslomet forteller til NemiTek at de i likhet med andre ingeniørutdanninger sliter med rekrutteringen. 

Bachelorutdanningen startet med 30 studenter i 2003 og har hatt svakt økende antall siden. 

– Høyeste søknadstall var 90 studenter, men det er noen år siden og antallet har senere gått nedover. Det skulle vært cirka 60 studenter i klassen i år, men det er på langt nær så mange som møter og antallet dette året har ikke stabilisert seg ennå, sier Liavåg.

Masterutdanningen startet for heltidsstudenter i 2011 og i 2016 ble det også mulighet for å ta den på deltid. 

– Årsaken til at vi begynte med deltid, var at mange av studentene var i jobb og klarte ikke gjøre seg ferdig på to år pluss det ekstra året de kan innvilges. Deltid er fire år, men det er fullt mulig å ta det på kortere tid for den som har kapasitet, sier universitetslektoren. 

Vil fortsette hele veien 

Tilbake rundt bordet i bygg P35 på Bislett er disse gutta ikke helt sikre på hvor ferden går videre etter de første tre årene. Om de vil fortsette på master eller komme seg ut i arbeidslivet med en gang. 

– Jeg tar gjerne master, men da vil jeg gjerne gjøre det på deltid, i kombinasjon med en jobb i bransjen. Jeg har en deltidsjobb på lager i dag, men ønsker meg noe som har med bransjen og gjøre, sier Nebi. 

De andre er enige i at en deltids-master er en god plan. Selv om dette er en stund til ennå. 

– Dette hadde vært fint med en smakebit av bransjen allerede etter bachelor, avslutter Adrian. 

STUDENTER: Her er noen av førsteårsstudentene på Energi og Miljø i bygg på Oslomet. Fra venstre: Adrian Cortez Espeleta, Anders Bredal-Andersen, Nebi Ulug og Vince Daniel Balabadan.
Powered by Labrador CMS