Rørhåndboka 2020: En slanket, mer korrekt og anvendelig versjon for rørleggerne.

Et viktig oppslagsverk for rørleggere

– Jeg syntes det er lurt at alt er med, for da vet jeg at jeg har alt på et sted, sier Jo Abildgaard i Oslo-Akershus Rørleggerbedrift om årets versjon av Rørhåndboka.

Published Last updated

Papirutgaven av Rørhåndboka er i sitt 26. år blitt veldig omfattende.

– I årets versjon har fagsjef kvalitetssikring, Martin Andersen, i Rørentreprenørene, i samarbeid med Ole Larmerud, har revidert 50 sider av forrige utgave og skrevet 20 nye blader, sier Monica Stähli, produksjonsansvarlig i NemiTek.

De viktigste endringene

Revidert: I årets versjon av Rørhåndboka har Martin Andersen revidert 50 sider av forrige utgave, med god hjelp av Ole Larmerud.

Elektrokapitlet er blitt revidert og fremstår nå som mer korrekt. Boken inneholder også et nytt kapittel om personvern og informasjonssikkerhet for den typiske rørleggeren ute, i tilknytning til de nye personvernreglene (GDPR).

Noen av de nye bladene omhandler HMS og arbeidsmiljø, samt et blad med tips og råd om problemløsere i hverdagen.

– Her er vi avhengige av tilbakemeldinger fra brukere vedrørende produkter eller verktøy som fortjener en plass i bladet. Vi har videre revidert vår matrise for automatiske lekkasjestoppere, opplyser Martin Andersen i bokens forord.

Har blitt slankere

Selv om Rørhåndboka selger godt, har tidligere tilbakemeldinger gått på at boken har vært for tykk og vanskelig å finne fram i. Dette har blitt endret på i år, hvor 35 blader er fjernet fordi de ikke er nødvendige for rørleggerne i deres daglige arbeid.

– Men disse ligger digitalt på kompetansebiblioteket.no og kan lastes ned gratis hvis noen trenger dem. Det er også mulig å kjøpe hele boka i digital utgave. Fordelen med den digitale utgaven er at man kan søke og derfor navigere seg lettere fram i boken, sier Stähli.

Viktig verktøy

Oslo-Akershus Rørleggerbedrift har bestilt flere versjoner av Rørhåndboka 2020.

– Jeg bruker Rørhåndboka en del. Den er et viktig verktøy, oppslagsverk og egentlig et slags lovverk. Fordi det fremgangsmåtene som står beskrevet der, er det slik rørleggere flest burde jobbe. Det er en lærebok i tillegg til å være manualen, sier prosjektleder og HMS-leder i Oslo-Akershus Rørleggerbedrift, Jo Abildgaard.

Han sitter mest på kontoret og syntes derfor det er bra at boken er sånn som den er nå.

– Jeg syntes det er lurt at alt er med, for da vet jeg at jeg har alt på et sted. For rørleggerne ute er det kanskje praktisk å ha en mindre versjon, sier Abildgaard, og påpeker at spesielt utregningene i boken er viktige.

– Det kan være veldig livreddende noen ganger. Imens Kontrakter og formularer trenger ikke nødvendigvis være med på en enklere versjon.

Bruker både bok og app

Anders Sand jobber for tiden som prosjektleder VVS i Oslo-Akershus Rørlegger bedrift. Han har erfaring med Rørhåndboka både som rørlegger og prosjektleder.

– Som rørlegger syntes jeg det er veldig greit å ha med boka ut. Jeg liker å bruke både boka og appen. Som prosjektleder bruker jeg den som oppslagsverk i mitt daglige virke i forhold til prosjektering, sier han.

Powered by Labrador CMS