FEILFRITT: Stian Kvaran Bongard (til venstre) og Henning Philip Patricksson har grunnlagt Slidedrain for å fjerne mulighetene for monteringsfeil og vannskader fra sluket.

Nytt sluk skal stoppe vannskadene

Over hele landet prøver gründere å lage nye bedrifter med avanserte idéer og ny teknologi. I Trondheim lager de sluk.

Published Last updated

De prøver å gjøre noe med alle vannskadene som kommer rundt sluket.
– Det skjer 13 vannskader i Norge hver eneste dag, og de fleste skyldes feilmontering, sier Stian Kvaran Bongard og Henning Philip Patricksson.

De to gründerne er på vei inn på markedet med en ny type sluk som skal forhindre feil installasjon.

Patent

Det var Thomas Nygård, erfaren rørlegger hos Trønderbad, som hadde idéen og søkte patent. Nå har Bongard og Patricksson, med bakgrunn fra NTNUs Entreprenørskole, startet firmaet Slidedrain. Nygård og elektriker Marius Wærnes er inne som medeiere.

I gründerbrakka på universitetet sitter de blant kolleger som har startet firmaer med digitale løsninger og ny teknologi. Det er ikke ofte du finner nye våtromsidéer i slike miljøer.

– Jeg hadde ikke regnet med at det var VVS jeg skulle arbeide med, nei, sier Stian Kvaran Bongard. Han er økonom. Henning Philip Patricksson er maskiningeniør. Med seg har de støtte fra både Innovasjon Norge og Forskningsrådet, men også et samarbeid med Brødrene Dahl.

Høydejustering

13 vannskader – det tallet tar de fra en svensk undersøkelse.
– Mye av det som våtromsnormen beskriver som problemer, er den direkte overgangen fra gulv og membran til sluket, og spesielt hele området rundt klemringen. Den kan dras til for hardt eller for svakt, samtidig som det er vanlig å måtte kjøpe forhøyningsringer fordi gulvstøpen blir for høy. Forhøyningsringen er enda en kobling som medfører usikkerhet, sier Patricksson.

Løsningen fra Slidedrain er en overdel som kan høydejusteres. På dagens prototyp er slingringsmonnet 50 millimeter. Så følger det med forskaling med innebygd vater.

– Klemringen har vi eliminert, for den er det ikke behov for, og den er en kilde til mye feil. Så har vi med en integrert, selvklebende slukmansjett på limflensen til slukoverdelen. Det er bare å dra av som på et klistremerke og stryke pent utover. Summa summarum har vi analysert prosessen: Hva som gjøres og hvor det kan oppstå feil. Så har vi prøvd å fjerne dem i størst mulig grad, fastslår han.

Produserer i Norge

Bongard forteller hvordan idéen bak oppfinnelsen var alle vannskadene som skyldes sluket og installasjonen av det.
– Thomas Nygård hadde sett alle vannskadene når de pigger opp gulv. Årsaken er installasjonsfeil. Det vi må gjøre, er å minimere risikoen for feil, sier han.

Dessuten skal det nye sluket være enklere og raskere å montere. Rørleggeren slipper å komme tilbake med forhøyningsring etter at mureren er ferdig.

Målet til Slidedrain er å være på markedet i 2021. Nå arbeider gründerne med å få på plass selve produksjonen. Den skal skje i Norge, og gjerne i Trøndelag. Prismessig er de svært klar over at de må være konkurransedyktige.

Interesse i bransjen

Dessuten skal sluket utvikles videre. Dagens prototyp er designet for bjelkelag med påstøp og toppmembran, og den har sideløp. Sluket skal også lages bedre for vinylgulv, for underliggende membran og med bunnutløp og 45 graders utløp.

– Det er mange som sier at bransjen er veldig konservativ. Men når vi er ute og prater med rørleggerne og folk i bransjen opplever vi dem som fremoverlente og engasjerte. De er veldig opptatt av innovative produkter. Det er et krevende marked å gå inn i, men vi opplever god interesse, sier Stian Kvaran Bongard og Henning Philip Patricksson.

Powered by Labrador CMS