SEND MER PENGER: Daglig leder og eier av Varme og Sanitær AS, Randulf Wara, mener regjeringen må sende mer penger.

AKTUELT

Sanksjoner rammer VVS-aktører: – Vi tar støyten for hele landet

Regjeringen har innført strenge sanksjoner mot hjørnesteinsbedriften Kimek i Kirkenes. Nå etterlyser flere VVS-aktører støttepakker for å holde liv i lokalsamfunnet.

Published

– Full stans hos Kimek får enorme ringvirkninger for lokalsamfunnet her oppe. Dersom denne situasjonen vedvarer kan det komme til å ryke med 10 til 12 bedrifter, sier daglig leder og eier av Varme og Sanitær AS i Kirkenes, Randulf Wara.

Trenger pakker 

Han tok over selskapet etter sin far og har drevet rørleggerfirma i Kirkenes i 36 år. I fjor markerte selskapet sin 60-årsdag, men nå har Wara lagt selskapet ut for salg. 

– Det er en tid for alt. Jeg nærmer meg pensjonsalder og har ingen som ønsker å ta over, så da er salg det eneste alternativet. Beklageligvis så er det ikke så veldig stor interesse. Det har vært noen henvendelser, men foreløpig er det ikke noe som har ført til noe konkret. Forklaringen er nok at det er litt utfordrende tider, sier Wara. 

Han viser selvsagt til situasjonen til hjørnesteinsbedriften Kimek. Bedriften ligger på grensen til Russland og har i over 30 år spesialisert seg på vedlikehold og reparasjon av russiske fiskefartøy. Regjeringen har innført sanksjoner, som innebærer at det bare er helt nødvendig arbeid som kan utføres på russiske fartøy. Sanksjonene rammer ikke bare Kirkenes, men også Tromsø og Båtsfjord. 

– Det er få som er uenige i sanksjonene mot Russland, men samtidig er vi små samfunn som er veldig sårbare for konsekvensene av sanksjonene. Regjeringen er opptatt av sysselsetting langs grensen mot Russland, men de har ingen tanker om hvordan befolkningen her skal livnære seg. 

– Når de nå innfører sanksjoner som nærmest stenger ned samfunnet her oppe, så må de også komme med tiltakspakker som gjør det mulig å leve her. De kan ikke bare innføre sanksjoner og så glemme at det bor folk som er helt avhengig av aktivitet til hjørnesteinsbedriften, sier Wara.

Tar støyten for hele landet

Han forteller at de også har arbeid for Kimek og at de blant annet utfører rørleggerarbeid på bygningsmassen tilknyttet verftet. 

– Men når Kimek ikke har jobb, så har de heller ikke behov for tjenestene til mange av underleverandørene i lokalsamfunnet, heller ikke oss, sier Wara. 

I slutten av mai ble det imidlertid kjent at Kimek får tillatelse fra regjeringen til å fullføre arbeidene på de to skipene som ligger ved verftet. Dette innebærer at de har arbeid ut juni, men hva som skjer etter det er foreløpig uavklart. 

– Det er ingen andre her i landet som kjenner Norges sanksjoner mot Russland på kroppen på samme måte som oss. Slik det er nå, så tar vi støyten for hele landet. Det blir rett og slett for mye, sier Wara. 

Han får støtte fra daglig leder i T. Seyffarth Efth AS, Kjell Alexandersen. Selskapet er en del av Comfort-kjeden i Kirkenes. 

– Det er ingen tvil om at det er vi som bor i disse områdene som blir hardest rammet av sanksjonene mot Russland. Det er heller ingen tvil om at regjeringen burde kommet med noen tiltakspakker som gjorde det litt lettere for oss å leve med sanksjonene, sier Alexandersen. 

Han forteller at markedet naturlig nok er rammet av det som skjer rundt Kimek, men ønsker ikke å kommentere den situasjonen spesifikt. 

– Det jeg kan si er at verken 2022 eller 2023 blir noen veldig gode år for vår del, sier Alexandersen.

Økt usikkerhet 

Vi kontakter pensjonert avdelingsleder for Rørentreprenørene i Finnmark, Ruben Åsheim, for en kommentar om status for Kimek-situasjonen. Han ønsker imidlertid ikke å si så mye og påpeker at det er en dagsreise mellom Kirkenes og Alta hvor han selv sitter. En kjapp sjekk på kartet viser at avstanden er over 500 kilometer, altså lenger enn Bergen – Oslo. 

– Konsekvensene av det som skjer i Kirkenes er det derfor de som kjenner mest på, sier Åsheim.

 Når det gjelder VVS-markedet i Finnmark om dagen, så beskriver han det som «greit». 

– Privatmarkedet er redusert som en konsekvens av stigende renter og økt usikkerhet, men det varierer nok veldig fra bedrift til bedrift. På næring er det fortsatt greit med aktivitet, i alle fall for 2023. For 2024 ser det imidlertid mer usikkert ut. Oppsummert er nok situasjonen slik at ordrebøkene for 2023 er greie, men for 2024 har det ikke kommet så mye, sier Åsheim.

Powered by Labrador CMS