SMART: Amerikanske, men norskklingende, Moen legger inn alle vanninstallasjonene i en app.
SMART: Amerikanske, men norskklingende, Moen legger inn alle vanninstallasjonene i en app.

SANITÆR

Kundene oppdager rørleggerarbeidet

LAS VEGAS: Et nettverk av smarte vannløsninger har fått privatkundene til å engasjere seg i vannet sitt og innse hvor viktig arbeid rørleggeren faktisk gjør.

Published

– Smartvannettverket har endret måten forbrukere tenker på vannet i hjemmet sitt på, sier Mason Hall i Fortune Brands Innovations.

Moen med smartvann

Milliardkonsernet står blant annet bak Moen. Navnet er norsk, men selskapet i Ohio er ifølge sine egne pressemeldinger USAs største leverandør av armaturer til forbrukermarkedet.

Moen har lansert og bygd ut sitt eget «Smart Water Network». Det lar boligeierne følge med på og kontrollere vannet i hjemmet og på eiendommen, fra inntak til plenvanning.

– Frem til nå har forbrukernes daglige samhandling med rørleggerarbeidet vært begrenset til inventaret, dusjene og kranene. Rørene i veggen har vært et usynlig mysterium som bare kommer foran i bevisstheten når det oppstår et kritisk problem, sier Hall.

Alt i én app

Moen har satt sammen alt til boligen i én app. Smarte og berøringsfrie armaturer som gjør det enkelt å kontrollere vannmengden og temperaturen. Smarte dusjer som både holder styr på temperaturen og kan fjernstyres og varmes opp på forhånd. Smart lekkasjevarsling og smart plenvanning. Tilsvarende løsninger finnes i boligkomplekser og næringsbygg.

Målet er å spare tusenvis av milliarder liter vann samtidig som brukeren nyter vannet mer enn i dag.

Frostvarsling

150-årsjubilerende Kohler Co er en annen stor leverandør som brukte CES-messen i Las Vegas til å lansere flere smarte produkter. Ventiler og kontroller til dusjen kan sørge for varmt og kaldt vann fra samme dusjhode samtidig, og Kohler tilbyr også alle slags tilsetninger av aromaterapi til både nye og gamle dusjer.

Kohler har også sitt eget system for lekkasjevarsling. Det sier også fra når vannet fryser. Hvis rørene begynner å fryse, kan det redusere trykket og gjøre den potensielle skaden minst mulig. Systemet lar brukeren stenge av vannet med fjernstyring hvis det oppstår en stor lekkasje.

I tillegg satser den amerikanske leverandøren på fliser som består av 50 til 70 prosent resirkulert glass fra kasserte PC- og TV-skjermer.

Her finner du alle sakene fra årets teknologimesse i Las Vegas (CES).

Powered by Labrador CMS