GÅR GODT: Aqua & Care har funnet en nisje hvor de stortrives. Det gir også gode resultater, men daglig leder i Aqua & Care, Ingolf Gald, er likevel ikke helt fornøyd.
GÅR GODT: Aqua & Care har funnet en nisje hvor de stortrives. Det gir også gode resultater, men daglig leder i Aqua & Care, Ingolf Gald, er likevel ikke helt fornøyd.

Misfornøyd med mindre enn 20 prosent på bunnlinjen

Mens mange aktører i bygg- og anleggsbransjen er fornøyde med en margin på rundt fem prosent, så rynker sjefen i Aqua & Care på nesen når bunnlinjen faller under 20 prosent.

Published

– Omsetningen vår har gått jevnt oppover, og det ville vært en enorm skuffelse om vi ikke hadde økt også i 2020, sier daglig leder i Aqua & Care, Ingolf Gald.

Fra Alta til Kristiansand

Selskapet har spesialisert seg på service av UV-anlegg og har serviceavtaler over hele landet. Kundene er både kommuner og næringsmiddelindustri, men også havbruksaktører og offshorenæringen. Gald forteller at de er den eneste aktøren som kun konsentrer seg om ettermarkedet.

– Det betyr at vi som en hovedregel ikke selger produkter, men kun foretar service og vedlikehold av UV-anlegg, sier Gald, som legger til at det er ingen regler uten unntak.

– Vi kjøper inn brukte UV-anlegg, overhaler de og selger de videre. Dette gjør vi selvsagt fordi det er økonomisk interessant, men også fordi det er et lite bidrag inn i det å gjøre verden mer bærekraftig, sier Gald.

Godt resultat, men ikke godt nok

Aqua & Care ble etablert i 2003 og har i dag avtaler med blant annet rundt 200 kommuner fra Alta i nord til Kristiansand i sør.

– Vi har til enhver tid mellom fem til seks servicemedarbeidere på farten. De kan den ene dagen foreta service på et kommunalt anlegg i Alta, mens de dagen etterpå foretar service på en brønnbåt på vei med fisk til et oppdrettsanlegg langs kysten, sier Gald.

Selskapet har funnet sin nisje, hvor de trives godt. I fjor havnet de på en omsetning på cirka 47 millioner kroner, opp fra 42,4 millioner kroner i 2019.

Gald slapp med andre ord unna den den verste skuffelsen. Likevel er han ikke helt fornøyd.

– Resultatet ble, som i fjor, på cirka åtte millioner kroner. Det var et litt skuffende resultat, som betyr at marginen vår har falt under 20 prosent. Jeg vet at det er bra sammenlignet med mange andre i byggenæringen, men vi sammenligner oss ikke med andre, vi sammenligner oss med oss selv. Vi har i mange år hatt en margin på mellom 21 og 30 prosent og da er under 20 prosent for dårlig, sier Gald.

Skal gjøre ting riktig første gang

Mye av årsaken til de gode marginene mener han har å gjøre med at de har et ufravikelig fokus på å gjøre alt rett, første gang.

– Vi har utviklet gode systemer og rutiner. Dette handler om alt fra følgesedler til at vi har med oss alt vi trenger når vi er ute på service. Slik sparer vi tid, samtidig som det gjør kundene våre fornøyd. Det er derfor svært sjelden at vi mister kunder. Nye kunder legger seg på toppen av den porteføljen vi allerede har, og slik vokser vi sakte, men sikkert, sier Gald.

Selv om eierne av selskapet de siste årene har tatt noen millioner ut i utbytte, så havner også en god del av overskuddet tilbake hos de ansatte.

– Vi gir de ansatte hvert år ti prosent av overskuddet, noe som for de siste årene betyr at de har fått en månedslønn ekstra på konto til jul. Vi har også gode pensjonsordninger på syv prosent. Dette handler om at vi ønsker å ta vare på våre ansatte og vise dem at vi setter pris på dem, sier Gald.

Stabilt god aktivitet

For inneværende år kan Gald forteller at den gode utviklingen forsetter. Budsjettet er derfor kneppet noen millioner opp, til 50 millioner kroner.

– Dette er et stabilt marked, men jeg er litt usikker på om vi når budsjettet. Mitt beste anslag er at vi ender på rundt 49 millioner kroner, sier Gald.

Han forteller også at et soleklart mål er å bedre marginen, slik at de igjen kommer over 20 prosent. En etterlengtet utenlandstur gjør imidlertid at dette kan henge i en litt tynn tråd.

– Vi pleier å ta alle ansatte med oss på en årlig utenlandstur. Dette var ikke mulig i fjor, men i år sikter vi oss inn på en London-tur i november. Våre ansatte er mye på farten og det å ha en slik tur hvor alle er samlet er viktig. Uten å gå i detalj så kan jeg si at dette blir en tur som trolig kommer til å spise litt av bunnlinjen, men det er verd det, ler Gald.

Powered by Labrador CMS