SLO AN: Ryggsekk var populær, og Skatteetaten slo best an, da Helge Andersen og opplæringskontoret samlet oslolærlingene til fagdag.

UTDANNING

Får lærlingene til å unngå svart arbeid

ØKERN: 120 lærlinger samlet på ett brett – og aller best slo det an da Skatteetaten fortalte om skatt og svart arbeid. – Suksess, sier Helge Andersen på opplæringskontoret.

Published

Opplæringskontoret i Oslo markerte begynnelsen på nytt skoleår med å invitere alle som har vært rørleggerlærlinger i et år, til samling. 

– Vi ville gjøre stas på dem, sier Andersen. Han er faglig leder for Rørentreprenørenes Opplæringskontor i Oslo.

Gjentas neste år

Nå har han og kollegene hatt 120 lærlinger på samling. I forkant innrømte han at han var nervøs, men det viste seg å gå svært så bra.

– Vi skal evaluere og se på hva vi skal gjøre annerledes neste år. Utdanningsetaten var også til stede og syntes at det var kjempebra, sier Helge Andersen.

Podkastkjendis Severin Poppe Midteide, som selv har utvidet den tidligere enmannsbedriften Grønne VVS og fått med seg lærling, bandt sammen et program der opplæringskontoret og rørentreprenørene gikk gjennom både pensum, svenneprøve, Rørhåndboka og lærling-NM.

Flom og skatt

Midt i en sesong der det virkelig er behov for å håndtere flom og oversvømmelser, fortalte tidligere fagrådssjef Cato Karlsen om vann på ville veier. Fellesforbundet fortalte om det å organisere seg, mens Assemblin delte historier om fremtiden og muligheten for lærlingene.

– Men det beste med hele dagen var Skatteetaten! sier Helge Andersen. Rådgiver Anne Lise Noren kom og snakket med svart arbeid som overskrift.

– Hun hadde fine bilder og filmsnutter som illustrerte veldig godt. Jeg tror det passer til aldersgruppen. Hvorfor vi betaler skatt og hva skatten går til. Det var veldig informativt for den gruppen der, og hun nevnte til og med lønningen til oss gråhårede! smiler Andersen. 

Han har passert 62 år og begynt å få pensjon ved siden av lønnen fra opplæringskontoret.

– Hun var kjempebra, mener Andersen.

Fikk ryggsekk

Han forteller også om en gruppe lærlinger som satte pris på å få med seg en stor, trendy ryggsekk med alle skolesakene sine.

– Vi begynte denne samlingen med den intensjonen at vi skulle ha en happening som betyr noe. I stedet for å leie hotell med mat og drikke, dyr underholdning og noe i glassene, foreslo jeg at vi skulle ta en skolestarthappening med faglig innhold, sier han.

– Det var suksess. Lærlingene var blide og fornøyde, sier Helge Andersen.

Powered by Labrador CMS