FØRST: Norges første kvinnelige rørleggermester ble intervjuet som 73-åring i 1979.

ARBEIDSLIV

Rørleggermester som lørdagsunderholdning – i 1979

Du har hørt om Ingeborg Markussen, men har du sett henne på arbeid? Her kan du se Norges første kvinnelige rørleggermester som lørdagsunderholdning fra 1979.

Published

Det var en kamp, og de andre rørleggermesterne i Drammen var ikke spesielt interesserte i at en kvinne skulle få lov til å prøve seg. Det fortalte Ingeborg Markussen da hun var gjest i NRK-programmet «Callevaduville» lørdag 6. oktober 1979.

22 slitsomme år

I dag er Ingeborg-nettverket oppkalt etter henne. Da hun ble rørleggermester, skrev avisene i hele landet om Norges første kvinne som fikk mesterbrev i det som tidligere hadde vært et rent mannsfag. NRKs programleder Erik Bye inviterte henne i studio for å spørre hvordan det sto til 11 år senere.

– Det har vært 22 slitsomme år. Det har vært interessant. Jeg har jo vært beriket med en god helse, sa Ingeborg Markussen, som var blitt 73 år, men fremdeles var aktiv som rørleggermester og bedriftsleder.

Mestermotstand

Hun innrømte at det var krevende å ta først svennebrev og så mesterbrev:

– Jeg søkte fire ganger på Oslo yrkesskole og kom ikke inn, fortalte hun, uten å ville si rett ut at det var fordi hun var kvinne. Kollegene, derimot, hadde ikke særlig lyst til at hun skulle få prøve seg:

– Det var en kamp. De øvrige mesterne i byen var ikke akkurat så glade for det. Men når enden er god, er alltid godt. Jeg greide det, og det er hovedsaken, slår Markussen fast.

40 år eldre

Hun gikk på yrkesskole i Tønsberg, en 55-åring sammen med 16-, 17- og 18-åringene. Det var slett ikke noe problem, forteller hun. Svennestykket gjorde hun på Hønefoss, og etter hvert var mesterbrevet på plass og hun kunne drive videre bedriften som hun hadde overtatt etter mannen sin.

«Callevaduville» var lørdagsunderholdning på NRK. I 1979 var det ikke andre fjernsynskanaler i Norge, og ikke minst underholdningen lørdag kveld samlet landet foran skjermen.

Her kan du se innslaget med Ingeborg Markussen i NRKs arkiv.

Rekordsøkning

44 år senere er det flere kvinner enn noen gang som søker seg til rørleggerfaget. Etter at årets søkertall var klare, kunne Eli Heyerdahl Eide fortelle om rekordsøkning til faget og hele 26 prosent flere jenter enn i fjor.

– Dette er helt fantastisk, sier Eide. Fagsjefen i Rørentreprenørene Norge er prosjektleder for Bli Rørlegger og leder Ingeborg-Nettverket.

895 søkere til rørleggerlinjen er 9,2 prosent flere enn i fjor. 72 av søkerne er jenter. Totalt er det 596 elevplasser på de 38 skolene som tilbyr utdanning i rørleggerfaget. 7,7 prosent av de 2.187 rørleggerlærlingene i Norge er kvinner.

Powered by Labrador CMS