MODERNE: Slik ser Bidettaen ut i dagens versjon, og ifølge eksperten vi har snakket med er det mye som taler for at flere burde ha en slik på sitt bad.

SANITÆR

Bør vi bli flinkere til å spyle oss der bak?

I Finland finnes de nesten på hvert eneste bad, men i Norge er hånddusjene sjelden vare. Hvorfor er finnene så mye mer opptatt av å spyle seg i baken enn oss her til lands?

Published

– Jeg vet ikke hvorfor det er slik, men jeg tror at Bidetta-en på mange måter har blitt en del av den finske folkesjelen. Det er noe som finnes i alle hjem, sier markedsspesialist hos Oras, Susanne Halck til NemiTek.no.

Finsk oppfinnelse

I en artikkel i svenske VVS Forum stilte de nylig spørsmålet: «Men hva er dette for en liten dings?», hvor de viste til en liten hånddusj som finnes på alle finske bad. I Sverige er den like uvanlig som i Norge og det naturlige spørsmålet er derfor, hvorfor er det slik?

I en artikkel på Oras sine nettsider finner vi noe av svaret:

Det viser seg nemlig at det var en finsk Oras-ingeniør som i 1968 kom opp med ideen om å utvikle en håndholdt dusj for baderom. De skriver også at Bidetta i dag i praksis finnes på nesten alle finske bad og at mange finner i dag «ikke kan leve uten».

PERKELE: Finnene er frilynte. Dette er en faksimile fra en Oras-reklame for Bidettaen fra 70-tallet.

De skriver også at det i dag finnes flere Bidetta hånddusjer enn saunaer. I et land med over to millioner saunaer, så sier det litt.

– I Norge ble det i fjor solgt 4.000 Bidettaer, så noe salg er det, men langt fra på samme nivå som i Finland, sier Halck.

Har aldri slått helt an

Det blir bekreftet av sortiment, logistikk & innkjøpsansvarlig hos VB gruppen, Baard Knudsen.

– Dette er et helt uvanlig produkt i Norge. Det ble solgt en del bideer på 80-tallet, men det slo aldri helt an, sier han.

Halck forteller imidlertid at finnene bruker Bidettaen til mye mer enn bare intimhygiene.

– De bruker det til å vaske av skitne klær eller støvler, fylle vaskebøtte eller til å vaske håret i vasken. Bidettaen er praktisk, det er bare vi nordmenn som ikke helt har skjønt det, sier Halck.

Hun mener at det er et godt alternativ til spyletoalettene som nå blir stadig mer populære.

– De koster jo mye. En slik hånddusj er mye rimeligere og har et mye bredere bruksområde, sier Halck.

Professoren svarer

Men hva sier hygieneeksperten? Bør vi lære av finnene og bli flinkere til å spyle oss i baken?

Professor ved Universitetet i Sørøst-Norge, fakultet for helse- og sosialvitenskap, Jörn Klein, er ekspert innen mikrobiologi, epidemiologi, hygiene og smittevern. Han mener at en håndholdt dusj noen ganger resulterer i overlegen rengjøringsopplevelse sammenlignet med toalettpapir.

– Det starter med det grunnleggende faktum at vann kan overgå noen få ark med tørt toalettpapir i å fjerne små mengder av avføring etter at du har tømt deg. Andre fordeler med en håndholdt dusj inkluderer å være mer skånsom mot huden din. Å tørke seg kan forårsake irritasjon og små kutt. Håndholdt dusj kan også være mer komfortable å bruke hvis du har hemoroider og små sår, sier Klein.

Han peker på at det å tørke seg med toalettpapir også har en risiko for å få avføring på hendene eller neglene.

– Hvis noen ikke vasker hendene ordentlig etter å ha tømt seg, kan de spre bakterier til hva som helst de berører, sier Klein.

Viktig med riktig bruk

For kvinner peker professoren på at det er viktig å bruke den håndholdte dusjen riktig og at vannet strømmer riktig vei.

– Vannet fra håndholdte dusjer bør strømme foran-bak, akkurat som å tørke fra foran til bak. Dette hjelper med å holde eventuell avføring utenfor urinrøret og skjeden.

Riktig bruk er viktig for å unngå vaginale- eller urinveisinfeksjoner, sier Klein.

Kvinner bør også passe på trykket og vinkelen på vannet for å unngå å tvinge vann inn i skjeden.

– En håndholdt dusj er ment å rense utsiden av kroppen din, ikke innsiden. Vannet skal ikke opp i vagina. Å skylle vagina er ikke bare unødvendig, men det kan forårsake infeksjoner, sier Klein.

Han understreker også at man heller ikke skal anta at det er OK for en håndholdt dusj å bli skitten fordi det bare renser rumpa di. Hvis håndholdt dusjet ditt har bakterier på seg, kan disse bakteriene finne veien inn i urinveiene, skjeden eller sprekker i huden.

– Hvis bakterie- eller viruspartikler kommer inn i vanntanken eller på dysen, kan alle som bruker bidetet bli utsatt for disse bakteriene. Ikke berør dysen med kroppen din. Rengjør den jevnlig og skyll den godt. Forskning om håndholdt dusj er begrenset, men det anses generelt som trygt og effektivt som et hygienehjelpemiddel, sier Klein.

Powered by Labrador CMS