PLIKTIG: Den som vil bygge toalett på et naust, må søke, slår saksbehandlerne til kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik fast etter at saksbehandlerne til statsforvalter Else-May Norderhus har lest eiendomsannonser.Foto: Trond A. Isaksen / Statsforvalteren i Møre og Romsdal
SANITÆR
Statsforvalteren fant ulovlige bad på Finn
Nytt toalett på et naust er nok til at eieren er nødt til å sende søknad om å få bygge om. Det fastslår Kommunaldepartementet etter en lang strid om kjøkken og bad på naust.
De er bygd som en rekke med naust, men i realiteten ser de ut som hytter med kjøkken og bad, toalett og dusj. Da Statsforvalteren i Møre og Romsdal leste om et naust som var lagt ut for salg på Finn.no, fikk Herøy kommune beskjed om å sjekke opp.
Det første av flere nausttilsyn viste at seks av de åtte naustene som var satt opp i en rekke, slett ikke så slik ut som byggetillatelsene tydet på. De var innredet mer som hytter enn som naust.
Naustene var godt egnet for folk som ville bli en stund, men ikke like gode som lagringsplass for båter.
Lokalavisen Vestlandsnytt har fulgt naustsaken gjennom over et år. Avisen forteller at naustene var isolert og innredet for opphold, med kjøkken og avdelte bad med toalett, dusj, vask og flislagte gulv. I andreetasjene inneholdt de typisk en møblert stue, soverom og bod. Bare én av eierne av naustene er for øvrig fra Herøy – de andre bor forskjellige andre steder på Sunnmøre.
Senere har det vært tilsyn på andre naust i kommunen med samme resultat. På en annen naustrekke hadde eierne også bygd terrasse og satt inn dører på sjøsiden.
Herøy kommune reagerte først med å pålegge eierne å rette opp – det vil si å rive bad, kjøkken og andre fasiliteter som ikke hører til i et bygg som er satt opp for å lagre båter og redskap. Blant annet måtte dusjkabinett, vask og toalett i de innredede baderommene fjernes.
De to utbyggerne av de første åtte naustene, som også eier hvert sitt av dem, mener at kommunen tar helt feil: Naustene holder moderne standard, men de har ikke vært brukt som fritidsbolig eller til varig opphold, protesterer de. De mener at toalett, dusj og kjøkkenkrok er nødvendig for moderne naustbruk, skriver Vestlandsnytt.
Kommunen: Toalett er OK
En tredje nausteier sier til avisen at han har hatt lov til å overnatte sporadisk, og da trenger han dusj og kokeplate. Advokaten hans mener at det er høyst usikkert om det er lov å pålegge endringer. En fjerde nausteier har derimot fjernet vasken og toalettet: Det var aldri meningen å bruke naustet til annet enn båtlagring.
I vinter bestemte Herøy kommune seg for å sette tydeligere grenser for hva som er lov i et naust: Vask og toalett er OK, men kjøkken er det ikke, fastslo kommunen da.
Departementet: Må søke
Nå har Kommunaldepartementet også gått inn i nausttoalettsaken. Toalett på et naust er det ikke lov til å installere uten å søke først, slår departementet fast.
Det hele handler om det som byggesaksforskriften kaller «hoveddel» og «tilleggsdel». Hvis en tilleggsdel skal tas i bruk som hoveddel eller omvendt, må det søkes. Bad, dusjrom, toalett, vaskerom og badstue er rom som hører til hoveddelen av et bygg.
– Et naust vil være en form for bod eller oppbevaringsrom og er dermed normalt å vurdere som en tilleggsdel. Ettersom et toalett er definert som en hoveddel, vil det som hovedregel være søknadspliktig å etablere et toalett på del av areal som blir benyttet som naust, skriver departementet.
Og hele den avklaringen kom altså fordi Statsforvalteren i Møre og Romsdal leste salgsannonser for et drøyt år siden.