MØTTES: Kristian Bjørnevik (til venstre) brukte flere måneder på å bestemme seg for å møte nemitek.no. Det gjorde han sammen med advokaten sin, Eyolf Lund.

DELTA-SAKEN

Truet etter TV-innslag

STAVANGER: «Måtte du brenna i helvette». «Vi vet hvor du bor». Rørleggeren gjorde feil på et bad. Da kunden ga versjonen sin på TV 2, fikk rørleggeren trusler i innboksen.

Published Last updated

Grovt og grelt misbruk av medienes makt, mener Kristian Bjørnevik. Siden «TV 2 Hjelper Deg» tok opp saken der han havnet i retten etter å ha levert et bad med mangler, er han møtt med trusler og ønske om alt fra tvangsarbeid til å brenne i helvete.

Bjørnevik er rørleggeren som opplevde å måtte ut med mer penger til advokaten enn til kunden etter en tvist i retten. Nemitek.no skrev om dommen i 2021.

Opphetet krangel

DELTA-SAKEN

Dette er den første saken i Nemitek-serien om Delta VVS.

I 2021 ble Delta VVS tema i «TV 2 Hjelper Deg» etter klage fra en kunde.

I 2022 tapte innehaveren da han klaget inn reportasjen for Pressens Faglige Utvalg.

I denne serien tar Nemitek.no for seg saken, krangelen, etterspillet og rådene til deg som driver bedrift.

Firmaet hans, Delta VVS i Sandnes, rehabiliterte et fire kvadratmeter stort bad for en privatkunde. Kunden var misfornøyd. Det endte med en opphetet krangel mellom de to, mellom advokatene deres og mellom takstmenn. Bjørnevik meldte takstmannen til kunden til Takstklagenemnda, og han sendte også faktura på timene han brukte til å behandle klagen.

Etter flere runder i retten fikk Delta VVS beskjed om å betale 75.000 kroner i erstatning og 130.000 kroner i saksomkostninger. I ettertid er bedriften slått konkurs.

Rett etter konkursen ble saken tema på «TV 2 Hjelper Deg». Der fikk kunden og takstmannen hennes fortelle hvordan arbeidet ikke var fagmessig, at badet ikke var etter våtromsnormen og at det måtte rives.

Stavanger tingrett, derimot, slo fast at «det ikke nødvendig å rehabilitere badet helt på nytt».

«Vi vet hvor du bor»

Etter TV-reportasjen tok det av på sosiale medier:

– Det kom trusler: «Vi vet hvor du bor.» Hvis ikke jeg kom og betalte penger, skulle de komme og ødelegge beina mine, hevder Kristian Bjørnevik.

– TRUET: Rullestolen øverst i innboksen setter Bjørnevik i sammenheng med trusler han sier at han har fått om at beina hans skal ødelegges

Han fikk en lang rekke meldinger i innboksen, vurderinger av firmaet, og kommentarer på Facebook-siden til «TV 2 Hjelper Deg». Stort sett er budskapet at han er en svindler og ikke burde ha lov til å drive virksomhet, men noen av kommentarene oppfatter han som rene trusler.

«Brenne i helvete»-meldinger er eksempler som rettsvesenet har regnet som trusler tidligere.

En melding med et rullestol-ikon ser han i sammenheng med truslene som han sier at han har fått om å ødelegge beina hans. Bjørnevik hevder også at han har fått torpedotrusler.

TV 2: – Leit

Pressesjef Jan-Petter Dahl i TV 2 synes det er leit hvis næringsdrivende får trusler i etterkant av saker på kanalen.

– Vi modererer kommentarfeltene på sosiale medier, og trusler i kommentarfelt blir fjernet. Det står også tydelig på Facebook-siden til «TV 2 nyheter» og «TV 2 Hjelper Deg» at trusler og trakassering ikke aksepteres, sier han.

Det var først et år senere at TV 2 ble gjort oppmerksom på at Bjørnevik mente at kommentarene var krenkende og truende.

– Da lyttet vi til hans ønske om å gjøre dem utilgjengelige, skriver TV 2 i et brev til Pressens Faglige Utvalg.

– Redaksjonen mener kommentarene Bjørnevik har klaget inn, er innenfor presseetikken og innenfor ytringsfriheten, ifølge brevet. Likevel har TV 2 lyttet til ønsket hans om å fjerne dem.

KJEFT: Rørleggeren ble skjelt ut og kalt svindler både i innboksen, i evalueringer og på Facebook-siden til «TV 2 Hjelper Deg».

TV 2 hjalp kunden

Det var ikke bare trusler mot rørleggeren som kom inn etter at «TV 2 Hjelper Deg» hadde fortalt om baderomsjobben til Delta VVS. Bransjefolk tok også kontakt, og det endte med at en gruppe fagfolk renoverte badet for en kunde som sto igjen med økonomiske problemer etter rettssakene og konkursen.

Rørleggerne Rune Watson og Tommy Risa, flislegger Kristian Simonsen-Lie, tømrermester Aage Otterbech og Sola Elektro stilte opp for å hjelpe kunden med å få et nytt bad. Watson og Otterbech hadde for øvrig allerede levert rapporter før saken havnet i retten og konkludert med at badet måtte rives og bygges opp på nytt.

Nemitek.no har vært i kontakt med kunden til Delta VVS. Hun ønsker ikke å uttale seg mer om denne saken.

Powered by Labrador CMS