FIREMESH: Arnt og Tahani Berge står bak selskapet og løsningen Firemesh.

SANITÆR

Overvåker og tester sprinkleranlegg automatisk

Firemesh har utviklet en ny digital løsning for overvåking og testing av sprinkleranlegg – helt uten behov for manuelle kontroller. Hundrevis av bygninger har allerede systemet og nå ser gründerne mot utlandet.

Published

Det er dataingeniørene og gründerne Tahani og Arnt Berge fra selskapet Bitmesh/Firemesh som har utviklet denne løsningen.

Løsningen – som de i sommer fikk godkjent patent for – både tester og overvåker systemet automatisk.

– Dette er en software-løsning som overvåker systemet 24 timer i døgnet, sju dager i uken, sier Tahani Berge til nemitek.no.

Hun legger til at sprinkleranlegg er en solid mekanisk innretning som har fungert i over 60 år, men at det blant annet har vært svært avhengig av manuelle kontroller.

– Den manuelle kontrollen har alltid vært en stor risiko for byggherren og vi vet at det ikke er alle som utfører de ukentlige kontrollene etter lover og forskrifter. Med vårt system går dette automatisk, sier Berge.

Fagansvarlig for brannvern i Direktoratet for byggkvalitet, Trond Andersen, har tidligere overfor Teknisk Ukeblad bekreftet at de pålagte egenkontrollene ikke blir utført som forskrifter og regler sier.

Kjøres på 30 sekunder

I tillegg til at systemet overvåkes kontinuerlig, kjøres det også en ukentlig automatisk test. Dette er i henhold til NS-EN 12845, en standard som spesifiserer krav og gir anbefalinger for dimensjonering av automatiske sprinklersystemer.

Ifølge Berge kan kunden selv bestemme når den kjøres, men for de fleste skjer det hver mandag klokken 08.00.

Testen kjøres i 30 sekunder, vannet går, det logges og sendes videre til et FDV-system. Ved feil blir det sendt et avvik.

– Hvilke tilbakemeldinger har du fått fra eksisterende kunder om hvordan systemet fungerer? Og hva har dere lært så langt?

– De har vært positive og etter min mening leverer systemet mye mer enn det jeg trodde det skulle levere, sier hun og legger til:

– Når du med vår løsning automatisk overvåker trykket, kan du lett oppdage hvis det er feil. Ved hjelp av grafene fra målingene kan du detektere feil og dermed unngå ulykker. Ofte byttes mange deler unødvendig av rørlegger ved en lekkasje. Med vårt system kan du lettere finne feilen og bytte bare de delene som må byttes, sier Berge.

Har faste partnere

Installasjonen består blant annet av tre sensorer, en magnetventil og en egen Firemesh-boks med egen programvare, levert av Danfoss. Ifølge Berge tar hele installasjonen under en dag å gjennomføre.

Installasjonen gjøres oftest av de faste partnerne Flow Group og Teknisk Bureau, selv om det fullt mulig kan gjøres av andre rørleggerselskaper og elektrobedrifter.

– Blant våre kunder har vi flere kommuner som opererer med egne rammeavtaler. I de tilfellene leverer vi en How to-beskrivelse til de utførende, forteller Berge.

Vil gå internasjonalt

Planen til selskapet er at den nye løsningen vil være installert i 500 bygninger i løpet av 2023 og at det i løpet av neste år vil komme opp i 800 totalt innenlands.

Men målet er nå også utlandet og Firemesh har allerede begynt oppbemanning, blant annet i salgsavdelingen, for å gjøre seg klar til den nye satsingen.

– Vi tror markedet og potensialet er ganske stort. Tyskland har pr. i dag ingen slike løsninger og i Danmark har de en løsning som kun overvåker anlegget. Bare i Berlin alene finnes det fire ganger så mange anlegg som i hele Norge. Det sier noe om potensialet, sier Tahani Berge.

Powered by Labrador CMS