FRISKT: Kunstner og designer Pia Myrvold har frisket opp møtebordet hos Runar Ullenes (til venstre) og Rolf Arne Lorentzen.

ARBEIDSLIV

Rørleggerne er best i landet på miljø

STAVANGER: De har kuttet energiforbruket med 68 prosent og skal ha kuttet klimafotavtrykket med minst 75 prosent i løpet av året. Elbiler til alle har vært viktigst og vanskeligst for Midbøe.

Published

Rørleggerbedriften i Stavanger fikk pris som årets miljøfyrtårn i desember. 

– Vi har vært miljøfyrtårn-sertifisert helt siden 2011 og jobbet strategisk og jevnt med miljø, sier økonomi- og administrasjonsansvarlig Runar Ullenes.

Bil og kontor

Mens de fleste andre snakker om å halvere klimaavtrykket innen 2030, når Midbøe 75 prosent i år sammenlignet med 2014. 

– Justerer vi for omsetningsøkningen, vil vi ha kuttet over 90 prosent, sier han.

– Vi har gått inn og sett på hva som er de mest vesentlige utslippsfaktorene, og så har vi grepet fatt i dem. Den ene er bilparken. Den andre er hvor vi bor.

Bilparken, den har vært litt av et puslespill, slår daglig leder Rolf Arne Lorentzen fast. Da Midbøe begynte å fase inn elektriske biler, var det tidlig. Få hadde hjemmeladere, og det var langt mellom laderne andre steder.

– Det har vært en stor investering å sikre oss de første bilene fra Møller og Toyota og så å få planlagt hjemmelading og investere i hjemmeladere, slår Ullenes fast. Nå er 50 biler – hele bilparken til både rørleggerne og administrasjonen – elektriske.

Ombruk

Den andre store kilden til utslipp, hvor firmaet bor, den trekker også juryen bak årets miljøfyrtårn-prisen frem: 

OPPSIRKULERING: Til og med kunsten på veggene er klimavennlig – i dette tilfellet av brukt takpapp og malingsrester.

– Ved flyttingen til nye lokaler har Midbøe ombrukt møbler, inkludert pulter, hyller og stoler, i tillegg til å kjøpe brukt der det var nødvendig, heter det i begrunnelsen for prisen.

Rolf Arne Lorentzen forteller om mer enn bare møbler: Glassfronter, vegger og himlinger. Kunstner Pia Myrvold har dekorert både møtebord og vegger – med kunstverk som også er gjenbruk. For eksempel har hun laget malerier med malingsrester på et lerret som består av takpappen fra huset hennes, komplett med mosen som har grodd i løpet av årene den har ligget på taket.

Doblet staben

– De siste ti årene har vi doblet tallet på ansatte og økt omsetningen kraftig. Vi har blitt en større bedrift, og likevel har vi klart å kutte så mye, sier Lorentzen.

De nye lokalene er en del av et større prosjekt som Smedvig Eiendom er i gang med. Site 4016 sør for Stavanger sentrum skal bli et nav for byggebransjen. Så langt er 90 leietagere på plass i de nye byggene. I bygningen sammen med Midbøe leier jevnlige samarbeidspartnere som Bravida, GK og Backe.

SHOWROOM: Når lokalene blir ferdige, blir det showroom i førsteetasjen.

Konkurrerer med bærekraft

Bærekraftsatsingen skal gjøre det lettere å konkurrere om kundene, men også spare utgifter.

– Det er et enormt fokus på miljø, og det offentlige er med på å presse frem sånne ting. Det er bra, for dette er vi godt rigget til, sier Medbøe-sjefen.

Rørleggerbedriften arbeider blant annet på Stavanger rådhus, som han omtaler som et av de aller mest fremoverlente miljøprosjektene i området. Og en av de store rammeavtalekundene som Midbøe arbeider for, har nå fullelektrisk bilpark som et krav til leverandørene sine.

– I tillegg er vi spente på den nye generasjonen som nå kommer og skal bygge bolig og pusse opp bad. Dagens ungdom er jo mer bevisste, sånn som vi oppfatter det. Det blir spennende å se om de velger miljøvennlige selskaper når de skal gjøre større innkjøp i livet sitt, sier han.

Totalentreprenørene krever miljøregnskap. I tillegg minner han om hvordan bransjen er en miljøvinner i seg selv, siden vann er den beste energibæreren.

Sparer penger

Elbilene gir lavere drivstoffutgifter enn diesel. Lorentzen håper og tror at innkjøpsprisene på elbiler kommer til å synke fremover.

FLYTTER: Rolf Arne Lorentzen (til venstre), Runar Ullenes og kollegene har flyttet inn i lokaler som ennå ikke er helt ferdige, med lavt klimaavtrykk og mye ombruk.

Det gode arbeidsmiljøet er også en del av begrunnelsen for miljøfyrtårn-prisen. Det har gitt stabilt lavt sykefravær. Folkene prioriterer å treffes og ha det kjekt sammen – en ishockeykamp, bedriftsidrett eller en lønningspils.

– Vi må vite om den ansatte har utfordringer i livet. Og så har vi alltid hatt et godt samarbeid med Nav: Vi har klart å hjelpe folk fra å ikke være i arbeid til å komme inn i arbeidstrening og etter hvert bli flinke rørleggere, sier Rolf Arne Lorentzen.

Powered by Labrador CMS