Mye bråk på byggeplassene – nå kommer det tiltak

Dette kan du gjøre for å unngå byggebråk.

Published

Voksne mennesker krangler som småunger på byggeplassen. Nå kommer en egen sjekkliste med tiltak som hver enkelt bedrift kan gjøre for å unngå byggebråk.Det begynte med elektrikerne.– Elektrobedriftene i Oslo gikk ut og klaget på entreprenørene. På at de ble hudflettet og utnyttet, og på at det var så mye bråk, forteller Tor Backe.Den tidligere Rør Norge-sjefen er på vei over i pensjonisttilværelsen, men først har han hatt jobben med å samle trådene i det han omtaler som et artig prosjekt med godt resultat.

Enige om problemet

Etter elektrikerklagen gjorde entreprenørbedriftene – EBA – en undersøkelse blant medlemmene sine.– Undersøkelsen bekreftet problemet, begge veier. De hadde problemer med underentreprenørene sine, men de så også en del av problemene som Nelfo hadde påvist, forteller Backe.BNL gikk ut og spurte håndverkerforbundene, som også mente at konfliktene øker veldig mye. Rør Norge, på sin side, tok opp spørsmålet i entreprenørutvalget sitt. Der kjente ikke bedriftene seg like godt igjen.– Jeg tror rørleggerne stort sett er fornøyde, men de så vel at andre opplevde noen problemer, forteller han.

Mange tiltak

Etter at alle hadde sagt meningen sin, satte Backe seg ned sammen med Nelfo og EBA for å finne ut hva som kan gjøres. Det endte med fire samlinger rundt i landet. Folk fra forskjellige bransjer og fag møttes, satt i gruppearbeid og kom opp med en lang rekke tiltak som kan bidra til å få orden på kranglingen.Tor Backe hadde jobben med å bearbeide forslagene – i mange tilfeller hadde flere foreslått det samme. Resultatet er blitt en omfattende rapport.– Det er mange praktiske, fine tiltak som vi kan sette i gang med én gang. Så er det noen ting som bedriftene ikke kan ta seg av selv. Her må organisasjonene eller kanskje myndighetene inn, forteller han.

Sjekkliste

Rapporten skal presenteres i april. Den er også komprimert til en kortere og mer praktisk sjekkliste som alle kan bruke.– Det er fem–seks tettskrevne A4-sider med tiltak som du faktisk kan ta opp til diskusjon med ansatte og ledelse i bedriften, med prosjektledelsen og med kontraktspartnerne. Så kommer det tverrfaglige kontraktskurs der vi inviterer alle på én gang: Rørleggeren kan diskutere med entreprenøren, maleren eller mureren for eksempel hvordan kontraktene kan brukes og hva de kan gjøre for å bedre den, sier Tor Backe.Dette kan du gjøre:Backe kommer med noen smakebiter på tiltak fra rapporten:

  • Tegningene må bli bedre, og det går ikke an å sette i gang før prosjektet er ferdigtegnet.
  • Prosjektleder bør være mer ute på byggeplass og ikke bare sitte inne i brakka og prate.
  • Kontrakter må brukes i større grad. Er det avvik, må det være mye tydeligere hva avvikene er.

Powered by Labrador CMS