RULLER UT: En to millimeter tykk duk er en effektiv, økonomisk og miljøvennlig måte å sikre sunn inneluft på, reklamerer Ctrap-sjef Johan Mattsson.

Fysisk barriere bedrer inneluft

Problemer med dårlig inneluft? Det er bare å sperre den ute med en duk på gulv, vegg eller tak, ifølge svensk forskning.

Published

Det er professor Lennart Larsson på universitet i Lund og ekskollega Pawel Markowicz som har forsket på hvordan en firesjiktsduk kan stoppe alskens kjemikalier.

Enten de kommer fra fuktskadet gulvlim eller behandlet tre, enten de lukter vondt eller kan føre til sykdommer, enten det er tjære eller formaldehyd.

Sykt-bygg-syndrom

Resultatet ble til et firma som produserer og selger duken.

– Vi beskytter mot sykt-bygg-syndrom. Emisjoner fra bygningen som sprer seg til inneluften, forklarer daglig leder Johan Mattsson i Ctrap, som lager duken.

– Det kan løses med en barriere som stopper emisjonen ved kilden. Eneste begrensning er at vi trenger å vite hvor utslippene kommer fra – gulv, vegg eller himling. Det må undersøkes slik at den ikke blir plassert feil, sier han.

Hyttelukt eller kløe

Mattsson forteller om tre konkrete eksempler som det er målt og forsket på.

For det første et snart 60 år gammelt sommerhus med «hyttelukt» fra treveggene. For det andre en bygning med et kreosotbasert tjærelag brukt som fuktbarriere på betongen – og der det fremdeles luktet tjære etter at laget var fjernet. For det tredje en finsk bygård der beboerne klødde over hele kroppen når de var hjemme. Det viste seg at gulvlimet hadde tatt opp fukt fra bakken og slapp ut 2-etylheksanol.

– I sommerhuset la vi på duk på soverommet, men ikke i stuen. Etterpå var to av de tre stoffene vi så etter, borte fra stuen. For det tredje stoffet var konsentrasjonen 93 prosent lavere enn i stuen. Dessuten var mugglukten borte, forteller Ctrap-sjefen.

Tok 98 prosent

I bygningen med tjærelukt gikk PAH-verdien ned fra 1726 til 139 nanogram per kubikkmeter luft. Her ble duken lagt på 75 prosent av veggoverflaten.

– Vi ville bli kvitt lukt, men ikke påvirke fuktbalansen i en gammel bygning, forklarer Mattsson.

I bygården i Helsinki var gulvene lagt for tidlig slik at det var igjen fukt i konstruksjonen.
– Også da overflaten ble tatt bort, var det fukt i konstruksjonen. Etter at vi hadde lagt Ctrap, gikk konsentrasjonen av 2-etylheksanol ned fra 63 til 1,5 mikrogram per kubikkmeter luft, sier han.

Han forteller også om en skole der brukerne fikk spørreskjemaer før og etter at det ble lagt duk. Resultatene forteller om en dramatisk forbedring i den opplevde luftkvaliteten og i irriterende lukter, ifølge Ctrap-sjefen.

Han anbefaler å fjerne synlig mugg før duken legges. Etterpå dekkes den av laminat, parkett eller annet gulv – eller av gips eller andre veggmaterialer.

Powered by Labrador CMS