HESTETETT: Stallavfallet samles opp i hestetette områder i Finland og fraktes til kraftverket i Järvenpää.
HESTETETT: Stallavfallet samles opp i hestetette områder i Finland og fraktes til kraftverket i Järvenpää.

Forvandler hestemøkk til boligvarme

I Finland samler Fortum opp møkk og flis og bruker det til å lage energi.

Published

Én hest legger fra seg åtte–ti tonn i løpet av et år. Fra gammelt av var hestepærene en ressurs for både bønder og hobbygartnere.

I dag, derimot, er hester mer som mennesker: Flere samlet på ett sted, og ofte med lenger til nærmeste gård. Dermed blir det som kommer ut der bak, et miljøproblem i stedet.

Sagflis og møkk

Fortum bruker det til energi i stedet for gjødsel. I Finland leverer Fortum strø – sagflis fra et sagbruk i nærheten – til stallene og tar med seg sagflis og møkk tilbake. Blandingen fraktes til kraftverket i Järvenpää nord for Helsinki, der den brennes.

På den måten kan to hester produsere nok energi til å varme opp huset til én familie. I Europa gjør hestene fra seg nok til å varme opp tre millioner hjem.

Regelproblemer

Det er likevel et stykke igjen før det skjer, selv om Fortum gjerne vil inn i flere land. I Sverige, for eksempel, har det finske konsernet foreløpig måttet gi opp og legge ned Fortum Horsepower, som selskapet betegnende nok heter.

– Miljølovverket i Sverige og Finland er veldig likt, men det tolkes forskjellig, forklarer Per Harsem, som ledet satsingen i Sverige, til nettavisen Hippson. I Sverige forlanger myndighetene at hestemøkk skal dekkes til når den lagres, mens det ikke er nødvendig i Finland.

Harsem har likevel stor tro på løsningen:
– Dette er definitivt fremtiden. I Europa er det rundt seks millioner hester som produserer 60 millioner tonn gjødsel. Det er svært mye energi, sier han til Bioenergy International.

Hestedrevet hestestevne

Det siste utstillingsvinduet for hestekraft var Helsinki International Horse Show. Den internasjonale hestekonkurransen ble ikke bare varmet opp med varme fra hestemøkk, men også strømmen som ble brukt, kom fra samme kilde. I løpet av stevnet ble det samlet opp 100 tonn gjødsel, og det igjen skapte 150 megawattimer energi, forteller nyhetsbyrået AP.

ENERGIKILDE: Hestemøkk kan være energikilde i stedet for miljøproblem.
ENERGIKILDE: Hestemøkk kan være energikilde i stedet for miljøproblem.

Fortum Horsepower-sjef Anssi Paalanen forteller at det nå er samlet inn 70 000 tonn siden de første forsøkene startet i 2015. Paalanen melder også at én hest produserer nok til 15 megawattimer i året, og at møkk fra de seks millioner hestene i Europa kunne dekke hele elbehovet i Finland.

– Hestemøkk er relativt energirik, askefri og tørr sammenlignet for eksempel med kumøkk, som er mye fuktigere. Som kjemisk stoff ligner den overraskende mye på trespon, sier Paalanen.

Det internasjonale hestesportforbundet, FEI, har laget en egen guide for bærekraftige arrangement og fastslår at hvert tonn hestemøkk som blir til energi, sparer naturen for utslipp av 200 kilo CO₂.

Hundemøkk, også

For ordens skyld: Det er ikke bare hesten som kan bli energikilde. Energiselskapet Vantaan Energia oppfordrer hundeeiere til å kaste posen som de har brukt til å plukke opp etter hunden, sammen med annet avfall slik at den kan brennes.
– Det er ikke så hyggelig å tråkke i – det er mye hyggeligere å brenne det og få strøm og varme, sier produksjonsdirektør Kalle Patomeri til nyhetsbyrået AFP.

Hundemøkk blir aldri mer enn en liten del av de 1000 tonnene husholdningsavfall som selskapet brenner hver dag, men det er en god hjelp til å produsere energi effektivt og miljøvennlig, oppsummerer nettavisen Tech Xplore.

Powered by Labrador CMS