POPULÆR: Den nye læreboken er enda mer populær enn det Are Skaar Nilsen og Rørentreprenørene hadde trodd på forhånd.

RØRLEGGER

Alle vil ha ny lærebok

ØKERN: Fremtidens rørleggere har fått en ny lærebok i fagteori. Den er så populær at den allerede har solgt 50 prosent mer enn forventet, forteller Are Skaar Nilsen.

Published Last updated

Egentlig trodde han ikke at det trengtes noen ny lærebok. Men grunnene var gode, og nå viser interessen at «Bli rørlegger» virkelig trengs.

Veien til Rørhåndboka

– Da vi fikk eget vg2, var det flere faglærere som ga beskjed om at vi trengte en egen lærebok for vg2 rørlegger. Jeg sa at vi har Ifag og Rørhåndboka, det holder, innrømmer Nilsen.

Fagsjefen og de andre i Rørnorge så likevel de gode argumentene, og til skolestart i år var den nye læreboken på plass. Nå anbefaler han «Bli rørlegger» som veien frem til Rørhåndboka – for å lære nok til at du har utbytte av Rørhåndboka.

– Der hvor Rørhåndboka er oppslagsverket i rørleggerfaget, er «Bli rørlegger» fagteori og mer bakgrunnsstoff. Det er opplæring til Rørhåndboka. Det er slik vi kommer opp i det stoffet vi har i Rørhåndboka, forteller han.

Faglig autoritet

Det var de tre engasjerte faglærerne Astrid Høgden, Ståle Myklebust og Øystein Skyttermoen som tok kontakt og ville skrive lærebok og ville ha Rørentreprenørene Norge som eier og utgiver. I årsberetningen for i fjor sier organisasjonen det slik om initiativet den nye læreboken:

– Det befester Rørnorges stilling som faglig autoritet og styrker målet vårt om at den ferdige eleven skal ha god og riktig kunnskap for å kunne gå videre som lærling i bedrift.

Mye høyere salg

Da Are Skaar Nilsen presenterte ny lærebok og Rørhåndboka for over 100 lærlinger i Oslo, anbefalte han «Bli rørlegger» også til mange av dem:

– Jeg anbefaler dem av dere som ikke har gått det tradisjonelle løpet, å spørre sjefen om å få lov til å kjøpe den boken. Den kan være et godt tilskudd til opplæringen deres, sier han.

Det har mange allerede funnet ut:

– Vi hadde forventet et salg på 600 bøker første året. Det siste tallet jeg har, er 900 solgte bøker, forteller han.

Nytt sprinklerkurs

Nilsen forteller også hvordan montørkurs for sprinkler er helt nytt for lærlingene.

– Vi har vært 16 instruktører og fått opplæring, og nå lager vi rammene rundt. Tanken er at vi starter opp med sprinklerkursene i Oslo på nyåret neste år. På lik linje med våtromskurset vil det være siste del av læretiden deres, sier han.

Bakgrunnen er at brannsikringsanlegg har kommet inn som et nytt kjerneelement i rørleggerfaget. – Tidligere var det to hovedmål: Varme og sanitær. Nå har vi også fått med sprinkler som et eget læreplanmål, sier han.

– I tillegg ser vi at det skjer veldig mye rart ute på sprinkleranleggene. Vi mener at det er veldig viktig at alle rørleggerne skal ha en grunnkompetanse på sprinkler, sier Are Skaar Nilsen.

Powered by Labrador CMS