SOLSTRANDKONFERANSEN 14. - 15. MARS

Trådløs teknologi i 100 år gammelt bygg

BARA Eiendom har revet ut nærmest alt fra det 100 år gamle vernede byggets tekniske rom. Nå er rommet fylt med ny teknologi for å drifte bygget smartere og mer effektivt.

Published Last updated
Telegrafen er et ærverdig bygg i Bergen sentrum som har gått igjennom en omfattende rehabilitering i de tekniske systemene.

Vi møter Christer Nilsen – teknisk sjef i BARA Eiendom – på Telegrafen i Bergen. Bygget ligger midt i sentrumskjernen, ved endestasjonen til bybanen. For en gangs skyld skinner solen i Bergen, og bygget som før i tiden var hjemmet til Rikstelegrafen og telefontjenesten i byen er nå ombygget til kjøpesenter og kontorbygg.

For å kartlegge behovene til leietakerne før rehabiliteringen gikk i gang for fullt installerte Nilsen i overkant av 100 AirThings-sensorer for å kartlegge byggets egenskaper og spesifisere det som måtte leveres av løsninger inn i bygget.

– Da fikk vi kontroll på data før ombyggingen, under og i etterkant for å sammenligne de dataene, forteller Nilsen.

Nye løsninger

Det er en utfordring når et gammelt bygg skal rehabiliteres og man ønsker å få inn smartere systemer. Christer Nilsen forteller at prosessen var komplisert, men at samarbeidet med leverandørene var essensielt for å få til ønskede resultater.

– Alle leverandørene som leverte tilbud hadde forskjellige løsninger og pris. Det var en spennende prosess, forteller Nilsen mens han viser oss rundt.

Christer Nilsen i BARA Eiendom gleder seg til å fortelle mer om rehabiliteringen av Telegrafen på Solstrandkonferansen 14. - 15. mars.

I teknisk rom på loftet ble det heiset ut tonnevis med stål, og inn kom det flatpakkede ventilasjonsaggregater som ble heiset inn gjennom taket.

– Takket være en kreativ ventilasjonsentreprenør løste vi dette på en god måte, fortsetter Nilsen.

I dag styres aggregatene via en skyløsning som er koblet sammen med AirThings-sensorer og aggregatene. 

Lær mer på Solstrand

På Solstrandkonferansen samler NemiTek og NemiTek Bergen over 200 bransjekollegaer for å lære av hverandre og diskutere problemstillinger som er aktuelle i bransjen. Christer Nilsen vil fortelle mer om prosjektet i et eget foredrag, og være med på konferansen for å bli kjent med nye fagfolk. 

- Jeg vil fortelle litt om hvordan styringen fungerer, montasjen og selvsagt den besparelsen vi har gjort, som er den viktigste biten. Vi har spart mange hundretusen kilowatttimer på bygget, avslutter Nilsen.

Se hele programmet og meld deg på Solstrandkonferansen!

Powered by Labrador CMS