Et enkelt panel i mitt eget hus, plassert sentralt i hallen, sørger for at alle i husstanden styrer ventilasjonen i hverdagen, for eksempel når de går i dusjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat.
Et enkelt panel i mitt eget hus, plassert sentralt i hallen, sørger for at alle i husstanden styrer ventilasjonen i hverdagen, for eksempel når de går i dusjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Privat.

Om ventilasjon og apper og slikt

Kanskje er jeg bare en gubbe som blir gretten hver gang jeg må laste ned en ny app.

Published

"De mest avanserte løsningene i dag, må bli standard i morgen" uttaler en representant for Eurovent i Norsk VVS nr. 4/19. For næringsbygg, ja. For boliger, tja!Tekst: Odd Magne Solheim, Radonor ASSmarte boliger med sensorer for styring av tekniske installasjoner begynner å bli vanlige, ofte styrt av apper vi skal laste ned på vår mobiltelefon. Produsentenes intensjoner er gode og mange av appene er brukervennlige og nyttige… hvis vi bruker dem!Teknologien kan bli mer avansert enn nødvendig, og gjøre det lite fristende å bruke den slik den er ment. Noen ganger er det derfor fint å holde det enkelt og brukervennlig.Jeg har en jobb der jeg ofte er på befaring i folks hjem. Da spør jeg hva slags ventilasjon de har, og hvordan denne brukes. I litt eldre boliger med balansert ventilasjon, er svaret ofte at et filter iblant skal skiftes. Kanskje har de også en bryter et sted eller en kjøkkenhette som anlegget styres fra.I nyere boliger derimot, hender det huseier stolt drar frem mobilen og viser en app der et utall parametre kan viser og endres. Suverent for den teknofile eller unge, håpløst for den litt eldre eller mindre teknikkinteresserte.Vi ønsker godt inneklima og lavt energiforbruk i boligen vår. I tillegg til regelmessig filterskift, er det styring av vifteturtall vi best kan påvirke dette gjennom.Min påstand er: Få gidder å holde på med dette. I beste fall er det én i husstanden som vet hvordan det gjøres og bruker appen.Anleggene skal være energieffektive, gjerne med avansert teknologi hvis det gjør dem bedre. Brukerstyringen derimot, må være enkel og tilgjengelig. Tidsbegrenset forsering ved dusjing begrenser fuktskader. Minimumsventilasjon når huset ikke er i bruk, sparer energi.Kanskje er jeg bare en gubbe som blir gretten hver gang jeg må laste ned en ny app. Kanskje viser det seg etter hvert at folk bruker dem mer aktivt enn jeg tror. Kanskje tar både jeg og Rema feil og at inneklimaet i hjemmet vårt i fremtiden styres fullt og helt av sensorer eller tale og jeg sier:- Hey Google: Jeg går i dusjen!

Powered by Labrador CMS