LUFTIG: I romslige lokaler er Maria Fernlund klar for den fjerde butikken sin i Tromsø – den tredje som hun har bygd opp og ledet selv.

ARBEIDSLIV

Vasket seg inn i bransjen – nå åpner Maria butikk nummer fire

TROMSØ: Hun begynte som renholder. Lørdag åpner Maria Fernlund den fjerde butikken sin. HT Rør slår opp dørene til ny Comfort-butikk på 350 kvadratmeter.

Published

Hun begynte i butikk i 2006. 

– Nå er det den tredje butikken jeg er med og bygger og starter opp, forteller Fernlund.

Hun kom til Tromsø fra Borlänge i Sverige. Etter videregående og militærtjeneste ville hun tjene raske penger med en sesong på fiskebruk. Men så ble det mann og etter hvert barn, og 20 år senere er hun fremdeles i byen.

– Så vasket jeg meg inn i bransjen. Det var Arctic VVS og Caverion som eide butikken her i Tromsø, og jeg vasket kontor og butikk to ganger i uken, forteller hun.

Tromsøkjendis

– Jeg var innleid fra vaskebyrå. Så ble jeg kalt inn og spurt om jeg var interessert i en lørdagsjobb. Jeg takket ja, så sluttet en av de andre som arbeidet fullt i butikken, og da fikk jeg heltidsjobb i stedet, forteller hun.

Da Caverion ville legge ned butikken i 2009, overtok Tom-Erik Nyborg og HT Rør. Butikksjefjobben ble ledig, hun spurte om å få den, og det gjorde hun.

– Nå har bedriften nettopp passert 12.000 kunder og 25.000 ordrer, og Maria har vært delaktig i mesteparten. Hun er som en kjendis å regne i Tromsø og har hilst på en stor del av byens befolkning, sier Nyborg. Han omtaler henne som en god representant for bransjen.

– Men læringskurven var bratt. Da jeg begynte, hadde jeg absolutt ingen kjennskap til bransjen eller produktene, sier Maria Fernlund.

Må hjelpe rørleggerne

Nå, derimot, er det henne rørleggerne må ringe til for å spørre om de riktige delene. Et fint skussmål, mener hun selv.

– Jeg er flink på deler og reservedeler. Men gi meg verktøy, så kan jeg ingenting, innrømmer hun. Derimot erter hun gjerne gutta i bedriften fordi hun er nesten den eneste som har gjennomført militærtjenesten.

Nå har HT Rør overtatt et råbygg litt lenger unna sentrum i Tromsø og er i ferd med å flytte inn i nye lokaler nok en gang. Det blir bedre plass, lyst og trivelig. 

– Så har vi satset på en stor teknisk avdeling med mye rør og deler. Vi har stor pågang på teknisk, forteller hun.

TØMT: Den gamle butikken er tømt og den nye snart klar til åpning.

Grossistkritisk

Bare mens vi snakker med henne i den gamle butikken, kommer det flere rørleggere i arbeidstøy med firmalogo innom for å handle. 

– Folk føler at de får god service her og at vi er flinke og har mange deler som du ikke finner hos grossist. Vi selger mye som ikke er grossistvare, spesielt fra direkteleverandørene, sier hun.

Maria Fernlund er kritisk til grossistene på flere områder. 

– I min verden er en grossist en logistikkplass. Det er leit at de er blitt mer og mer selgere de siste årene. Det går ut over oss som kjedebutikker, sier hun.

– Jeg føler at grossisten skviser oss. Vi har vært trofast kunde og skrevet kontrakt om at vi skal handle 90 prosent der. Da er det synd at de ikke er der mer for oss når vi skal være så lojale, sier hun og spår at grossister blir en mindre del av fremtiden, mens butikkene får flere direkteleverandører.

Drar oppdrag

Derimot har hun stor tro på fremtiden for spesialbutikken. Mange rørleggerbedrifter klager på butikkene sine og mener at det går dårlig. HT Rør, derimot, har tro på butikk og satser hardt.

– Vi har mange kunder, og vi ser hvor viktig butikken er for rørleggerne. Det er ikke bare at vi selger søppelbøtter, men vi selger mye arbeid. Vi selger inn mange rørleggere, fastslår Fernlund.

HT Rør har ni ansatte, inkludert en elev på utplassering. Rundt halvparten av oppdragene er det butikken som drar inn. Jobbene til rørleggerne er mye service, men også nybygg og de litt mindre prosjektene.

Nå håper butikksjefen å få med seg en kollega i butikken. 

– Jeg har vært veldig mye alene og rekker ikke over alt jeg ønsker, sier hun.

Lørdagsrørleggere

I dag er det rørleggerne som deler på å hjelpe henne. Alle har en lørdag i butikken hver fjerde uke. – Det er en viktig beslutning vi har tatt. Det er viktig at rørleggeren har produktkunnskapen om mer enn det han skrur på. Vi tror vi er litt unike der. Alle blir inkludert og får eierskap til hele bedriften, sier Maria Fernlund.

Powered by Labrador CMS