DYRERE: Ivar Mælen konkurrerer om oppdragene mot firmaer som betaler mye mindre arbeidsgiveravgift.
DYRERE: Ivar Mælen konkurrerer om oppdragene mot firmaer som betaler mye mindre arbeidsgiveravgift.

AKTUELT

Konkurrenter jukser med arbeidsgiveravgift

TRONDHEIM: De har kontor i avgiftsfrie Finnmark, men arbeider mest i Trondheim. Mælen Blikk og Ventilasjon er blant dem som taper oppdrag fordi konkurrenter jukser med arbeidsgiveravgiften.

Published Last updated

I fjor betalte trondheimsbedriften 1,6 millioner i arbeidsgiveravgift, forteller Ivar Mælen. Han er daglig leder og hovedeier i et firma som ligger rundt 30 millioner kroner i omsetning. Med andre ord: Over fem prosent av omsetningen er arbeidsgiveravgift. 

Adresse i Finnmark 

Den avgiften er det mange konkurrenter som vrir seg unna. De har etablert seg med hovedkontor et sted hvor avgiftssatsen er lavere – for eksempel i Finnmark, der den er null. Men i praksis arbeider de i Trondheim, som bruker toppsatsen på 14,1 prosent arbeidsgiveravgift. 

– Det er klart at det er et fortrinn å ha registrert firma der det ikke er arbeidsgiveravgift. Det er ikke lov, men det får jo ingen konsekvenser i dette landet, sier Mælen. 

Når Mælen Blikk og Ventilasjon konkurrerer om et anbud mot et firma som har registrert adresse i Finnmark, så er Mælen betydelig dyrere i utgangspunktet. Hver eneste arbeidstime må prises høyere for at de ansatte skal få utbetalt samme lønn. 

Millionutgift 

– 1,6 millioner i arbeidsgiveravgift – det er klart det er mye når marginene er så små som de er nå, sier han. 

Ivar Mælen er klar på at han ikke vil navngi noen av de juksende konkurrentene. Avisen Nidaros, derimot, har ettergått en av dem: Et montasjefirma som hadde verksted og kontor nær Trondheim sentrum. Den registrerte adressen var i en uskiltet bolig i Hammerfest. 

Firmaet gikk konkurs i 2020. Nidaros forteller om et firma som delte bilder på sosiale medier fra jobber stort sett i Trondheim, Oslo og Stavanger, blant annet på kommunale skoler. De to siste årene før konkursen viste regnskapene likevel null i arbeidsgiveravgift. 

Savner informasjon 

Ivar Mælen understreker at hvis du tar et langvarig oppdrag i en annen avgiftssone, så skal du betale avgiften som gjelder der. 

– Dette er det for lite opplyst om til firmaene. Hvis vi har en jobb på Fosen og kan dokumentere at vi har jobbet to måneder der, skal vi betale mindre arbeidsgiveravgift. Men det er det ikke så mange som er klar over. Jeg snakket nettopp med et annet blikkenslagerfirma som hadde jobbet et år med et stort prosjekt på Ørlandet, og de hadde ikke hørt om det, sier han. 

Dermed går mange glipp av lavere avgift, og det er i hvert fall ikke mange som rapporterer om det når de skal betale høyere avgift. 

Billigste 

Mælen Blikk og Ventilasjon legger vekt på å støtte opp om Byggebransjens Uropatrulje for å bidra til å bekjempe juks og kriminalitet i bransjen. Patruljen har også arbeidet med arbeidsgiveravgiften. 

– Arbeidet til Uropatruljen har vært kjærkomment, og de har virkelig fått rensket opp. Men det er fortsatt den billigste som får jobbene, sier Ivar Mælen. 

Svennebrev med bismak 

Mælen Blikk og Ventilasjon har en hel vegg med svennebrev, fagbrev og andre kompetansebevis. 

– Men det er drepen for ungdommen som vil utdanne seg i dag, at fagbrev og svennebrev ikke er verdt noe som helst med tanke på sentral godkjenning, sier Ivar Mælen. 

– Det gir ikke tiltaksklasse 1, engang. Det er en katastrofe for en bransje som vår med små bedrifter. Det skal være skole, skole, utdanning, utdanning, sier han og kritiserer at fagopplæring og praksis ikke betyr noe. 

– Hvis rådgiverne sitter og ser på kompetanse, så blir vi ikke med i det hele tatt, sier han. 

Det går bra for firmaet, og Mælen samarbeider med rådgiverne hvis det trengs høyere tiltaksklasse på et prosjekt. 

– Rådgiverne ringer oss og spør om råd, og våre faste samarbeidspartnere ser nytten i mange års erfaring, sier han. 

– Men vi har dessverre ikke den statusen som sivilingeniørene, og vi har ikke råd til å kjøpe den kompetansen, konstaterer Ivar Mælen. 

Powered by Labrador CMS