AVHENGIGE: Hvis noen sliter med innleieforbudet, er det fordi de har gjort seg altfor avhengige av bemanningsbransjen, mener LO-nestleder Steinar Krogstad.

ARBEIDSLIV

LO: – Rørleggere svartmaler innleieforbud

Innleieforbudet har gitt risiko, usikkerhet og høyere priser, mener Rørentreprenørene. Klagene bare beviser at innleie hadde fått altfor stort omfang, protesterer LO.

Published

Slagen Rør og Sveiseservice i Sandefjord gikk konkurs og forklarer det med forbudet mot å leie inn arbeidskraft i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold. Daglig leder Inge Kristian Nesbekk mener at LO er i utakt med egne medlemmer.

– Full svartmaling

Ikke overraskende er LO-nestleder Steinar Krogstad helt uenig:

– Det var full svartmaling før endringen ble vedtatt, også. Vi fikk nærmest høre at virksomhetene ikke ville være i stand til å regne anbud i Oslo lenger. Men meg bekjent har ikke forbudet gått ut over prosjektene, sier han.

Krogstad mener at innleieforbudet har fungert godt. Når det står dårlig til på mange prosjekter og i mange bedrifter, er det fordi forbudet kom samtidig med den kraftige nedgangen i byggemarkedet, ifølge LO-nestlederen.

Mener forbudet var nødvendig

Han har merket seg at bemanningsbyråene har klaget inn innleieforbudet og at det er til behandling i Efta-domstolen, men mener altså at forbudet var nødvendig. De som merket nedgangen i byggemarkedet først, var bemanningsbransjen. Nedgangen som følge av det politiske vedtaket var som forventet, mener han.

– Vi mener at innleie bare skal brukes unntaksvis. Men den var blitt en del av den ordinære sysselsettingen. Klagene bare bekrefter det vi har ment, at innleie har fått altfor stort omfang, sier Krogstad.

Enige om midlertidige topper

Han peker på at selv om det var partiene i sentrum og til venstre som utgjorde et politisk flertall da forbudet ble vedtatt, så er det bred politisk enighet om at innleie bare skal brukes unntaksvis, på kortvarige, midlertidige topper.

– Hadde det vært slik, hadde heller ikke vi vært imot det, men det er gått altfor langt. Det er klart det er et drastisk grep å gå til fullt forbud, men det var riktig, mener han.

Steinar Krogstad er ikke overrasket over at noen har måttet legge ned på grunn av innleieforbudet, men da er det først og fremst bemanningsbedrifter han tenker på. 

– Jeg har en følelse av at det poppet opp bemanningsbedrifter på hvert hjørne. Mange så potensialet og startet. I Oslo-området var jo de største bedriftene bemanningsbedrifter, ikke bedrifter i bransjen. Jeg regner med at mange av dem satser på noe annet nå, sier han.

At det var innleiereglene som var grunn til at Slagen Rør og Sveiseservice begjærte seg konkurs, tviler han på. 

– Det tror jeg de skal slite med å bevise, sier Krogstad.

Rørnorge sier nei

Rørnorge, på sin side, fortsetter å arbeide for å bli kvitt innleieforbudet. 

– Ett år med innleie har gitt større risiko, høyere priser og mer usikkerhet, sa administrerende direktør Marianne W. Røiseland da hun møtte Høyres folk på Stortinget for å snakke om forbudet.

– Gi oss fleksibilitet, var budskapet vårt, forteller Røiseland på nettsidene til organisasjonen.

Powered by Labrador CMS