FORNØYD: Ingse Galtung Døsvig i Bara Eiendom synes det nye avkasttårnet har blitt flott. Verket er laget av kunster, Signe Solberg.
FORNØYD: Ingse Galtung Døsvig i Bara Eiendom synes det nye avkasttårnet har blitt flott. Verket er laget av kunster, Signe Solberg.

VENTILASJON

Er dette landets vakreste avkasttårn?

Avkasttårn for ventilasjon er normalt ikke noe man legger sjelen i, men på Bara Eiendoms prosjekt i Kronstadparken, så gjorde Ingse Galtung Døsvig nettopp det.

Published Last updated

– Vi kan ikke ha noe sånt her, ut mot Fjøsangerveien. Vi må bare finne på noe annet, forteller Ingse Galtung Døsvig at responsen hennes var da hun satt i et prosjekteringsmøte og ble vist ingeniørenes forslag til ventilasjonstårn.

Nei, takk til svanehals

Hun er administrerende direktør i Bara Eiendom, selskapet som de siste årene har utviklet Kronstadparken rett sør for Danmarksplass i Bergen. Deres siste prosjekt er Buen, et større kontorbygg som nå nærmer seg ferdigstillelse.

– Da jeg fikk se tegningene for hvordan vi skulle bli kvitt luften fra garasjeanlegg og storkjøkken var jeg ikke i tvil om at vi kunne klare bedre, sier Galtung Døsvig.

Hun forteller til BA at hun i møtet ble presentert et avkasttårn for ventilasjon av typen svanehals, samt en litt «penere» variant. Fra før hadde hun imidlertid bestilt et verk fra metallkunstneren Signe Solberg.

– Jeg forklarte for henne hva det gikk ut på, og hun svarte at vi må da kunne finne på noe, sier Galtung Døsvig til BA.

Ja, takk til «Virvel»

Ingse er selv utdannet møbeldesigner og interiørarkitekt. Sammen med kunstner Solberg tok hun et møte med de tekniske fagene rundt selve prosjektet.

– Jeg har en skapertrang, og er opptatt av både kunst og design. Egentlig var det jo bare å få ut luften i høyt nok tempo, pluss unngå for mye regn og smuss, sier Galtung Døsvig.

Resultatet er «Virvel» et ventilasjonstårn av de sjeldne.
– Kunstneren har løst det hele på elegant vis – og det er blitt en skulptur med funksjon, sier Ingse. Hun forteller at de også har bestilt belysning på begge sider, slik at verket blir belyst om kveldene. – Min tanke er at vi skal kunne tilby kunst som treffer litt ulike. Og da kan det være fint å ha noe figurativt, noe nonfigurativt og noe moderne. Litt forskjellige uttrykk. Dette er iallfall tanken totalt sett for Kronstadparken. Og ja, det kommer nok mer kunst, sier Ingse.

Gøy med litt utfordringer

Det var Frode Varberg i FN elektro & ventilasjon som måtte ta seg av det praktiske rundt Ingses luftige krumspring.

– Det er klart at det var en litt spesiell bestilling, men det var egentlig ikke noe problem. Vi liker utfordringer og synes det er gøy når det er noen som kommer med noe litt utenom det vanlige, noe som ikke skjer så ofte, sier Varberg.

En av utfordringene var å stanse regnet som kommer ned gjennom det nye ventilasjonstårnet.
– Det regner jo litt i Bergen, så vi måtte finne en praktisk måte å stanse regnet på. En enkel løsning i bunnen av røret forhindrer vannet fra å komme inn, noe som så langt har fungert fint. Alt i alt ser derfor dette ut til å fungere veldig fint, sier Varberg.

Powered by Labrador CMS