HJEMMEMONTERING: Ingelin Rød arbeider for å få de vendbare toalettene inn hos privatkunder, og ikke bare på institusjoner.

SANITÆR

Vendbart toalett slipper inn på mindre bad

LANGHUS: De vendbare toalettene fra Bano er godkjent uten dusjvegg på badet: – Nå kan du montere dem på mindre baderom enn tidligere, sier produktsjef Ingelin Rød.

Published

Hittil har baderomsprodusenten på Sandane solgt løsningene sine først og fremst til institusjoner. Nå har det nye datterselskapet Bano Life overtatt ansvaret for å gå gjennom Nav og hjelpemiddelsentralene slik at de også får bedre gjennomslag hjemme hos brukerne.

Lenger hjemme

– Generasjonen av eldre blir større og større, og staten ønsker at vi skal bo lenger hjemme. Disse produktene er jo like aktuelle for hjemmemarkedet, sier salgssjef Vegard Løkken i Bano Life.

I 2021 gikk eierfondet Waterland inn og kjøpte Bano. Senere har det nederlandske fondet også overtatt hjelpemiddelprodusentene Bardum og Hjelpemiddeleksperten.

De to leverer alt fra rullestoler til sportsutstyr, og det er distribusjonen deres som skal brukes for å få de vendbare toalettene ut til brukere som trenger dem hjemme.

Nemko-godkjent

– Nå har vi fått godkjenning fra Nemko til å montere toalettet på badet uten å være avhengig av noen dusjvegg, forteller produktsjef Ingelin Rød.

De vendbare toalettene kan komme som dusjtoaletter som spyler brukeren, men de egner seg også som sete for en vanlig dusj.

– Vendbarheten gjør forflyttingen mye enklere. Når du kan vende deg mot vasken og fullføre håndvasken før du reiser deg, blir det færre forflytninger og redusert risiko for fallskader, sier Vegard Løkken.

– Mange velger å dusje på toalettet. Det har de samme fordelene: Du slipper oppreisning og forflytning. Har du behov for pleiepersonell, er det mindre arbeidskrevende og tryggere for dem, også. Med vendbare toaletter reduseres arbeidsbelastningen kraftig, sier han.

Verdighet

Det brukerne snakker mest om, er likevel verdigheten, forteller Løkken:

– Det er veldig personlig og privat å gå på toalettet. Kan du gå fra å trenge hjelp av to til å klare deg med én, har det stor verdi. For mange som tidligere måtte ha hjelp, betyr dette at de klarer seg selv. Det er den selvstendigheten og verdigheten vi jobber for, sier han.

Ingelin Rød forteller om noen forbedringer på produktet, også. Trykknappene som hever toalettet opp og ned, er nye og profilerte slik at de er enklere å finne. Toalettet kan heves og senkes 20 centimeter, og det har en kapasitet på 300 kilo.

På håndtakene sitter utløsermekanismen som brukeren klemmer på for å utløse muligheten for å vende toalettet opptil 270 grader. Nå er den mekanismen forlenget slik at det ikke trengs like stor kraft lenger for å betjene den.

Sjekket i Skandinavia

HØYERE: Skandinaviske toaletter er litt høyere enn de amerikanske, men toalettløfterne virker med dem, også.

Husker du Dignity Lift, toalettløfterne som ble presentert på CES-messen i Las Vegas i januar? Nå har eier og daglig leder Tom Nardone vært i Skandinavia for å sjekke at løfterne virker også på norske og svenske toaletter.

– Dette er favorittoalettene mine! sier Nardone om handikaptoalettene i Nord-Europa. Han forteller også hvordan han ikke var kjent med innbyggingssisterner tidligere, men at toalettløfterne virker med dem, også.

– Først og fremst måler jeg høyden på toalettsetet. De fleste er litt høyere enn gjennomsnittet i USA, men vi kan fremdeles arbeide med dem, forteller Nardone.

Powered by Labrador CMS