Barna i barnehagen Læringsverkstedet Haga har fått et bedre inneklima etter at de fikk installert luftrensere. Foto: Jan Erik Røine.

Renere luft ga friskere barn

- Det føltes som å gå inn i en svømmehall.

Published

Astma, feber og hodepine preget hverdagen til barn og ansatte i barnehagen Læringsverkstedet Haga. Nå har de fått energien tilbake.– Etter at vi fikk inn luftrensere på avdelingene har barna blitt friskere. Det er mindre feber, hodepine og sykdom generelt blant både barn og ansatte. Og de som har astma bruker mindre medisin enn tidligere, forteller pedagog i Læringsverkstedet Haga, Veslemøy Ihler.I barnehagen, som ligger idyllisk til langs Glommas bredder i Nes kommune i Akershus, løper barna rundt og leker. Energien er tilbake. Barna trives og barnehagen er blitt, takket være to luftrensere, et godt sted for lek og læring.

Sengeliggende

Slik var det ikke i fjor sommer.– Barna slet mye med hodepine og vi hadde ansatte som endte opp sengeliggende. Da du kom inn døren så var det som å gå inn i en svømmehall, beskriver Ihler.Noe måtte gjøres. Byggansvarlig i barnehagekjeden Læringsverkstedet, Rolf Gøran Halvorsen tok kontakt med GK om inneklimaproblemene.– Vi har et godt samarbeid med Camfil så for meg var det helt naturlig å spørre dem om de hadde en løsning for inneklimaet, sier Espen Dammen Moe i GK Inneklima.Forslaget fra Camfil ble to City M luftrensere med HEPA og kullfilter, en i hver av de to avdelingene i barnehagen.– I barnehager er det ofte et høyt aktivitets nivå, så det genereres mye partikler innendørs. Da er det en god løsning å benytte luftrensere som et supplement til eksisterende ventilasjon for å kunne filtrere luften der problemene oppstår. Dette er en rimeligere løsning enn å bygge om ventilasjonssystemet for å få større luftmengder, som også vil resultere i blant annet høyere energiforbruk, forteller salgsingeniør Kai Aaserud i Camfil.

Små og stillegående

At luftrensere skulle gjøre en så stor forskjell for inneklimaet, hadde de ansatte i barnehagen liten tro på.– De er relativt små og veldig stillegående. Vi ble overrasket over hvor bra de faktisk viste seg å være. Nå har vi bestilt to til, tillegger Ihler.Luftrenserne er plassert midt i lekeområdet, uskjermet fra barnas lek. De betjenes enkelt av de ansatte og krever ingenting annet enn filterskift.– Vi har bare positive ting å si om luftrenserne og har anbefalt dem til de andre barnehagene i kjeden. De er gull verdt for inneklimaet og barna har fått energien tilbake. Det er det viktigste, sier Ihler.

Luftrenserne gir barna friskere luft og et sted de kan plassere leker.
Powered by Labrador CMS